latinica  ћирилица
18/12/2017 |  11:21 ⇒ 16:41 | Autor: RTRS

SB UN razmatra Trampovu odluku o Јerusalimu

Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija trebalo bi danas da glasa o nacrtu rezolucije, kojom bi se insistiralo da odluke o statusu Јerusalima nemaju pravni efekat i moraju da budu poništene, javlja Rojters pozivajući se na neimenovane diplomate.
Savjet bezbjednosti - Foto: Getty Images
Savjet bezbjednostiFoto: Getty Images

Glasanje bi trebalo da uslijedi zbog odluke američkog predsjednika Donalda Trampa da prizna Јerusalim kao prestonicu Izreala.

U nacrtu rezolucije, koji je izradio Egipat i koji je napisan na jednoj strani, a u subotu proslijeđen na adrese svih 15 članica Savjeta bezbjednosti, ne pominju se ni SAD, ni Tramp, navodi britanska agencija koja je imala uvid u dokument.

U nacrtu rezolucije UN „potvrđuje se da sve odluke i akcije, čija je namjera da izmijene karakter, status ili demografski sastav svetog grada Јerusalima, nemaju pravni efekat, ništavne su i nevažeće i moraju da se ponište u skladu sa relevatnim rezolucijama Savjeta bezbjednosti”.

U nacrtu se, takođe, pozivaju sve zemlje da se uzdrže od formiranja diplomatskih misija u svetom gradu Јerusalimu, u skladu sa rezolucijom 478 Savjeta bezbjednosti.

U nacrtu se zahtijeva da sve zemlje postupaju u skladu sa rezolucijama SB UN u vezi sa Јerusalimom i ne priznaju bilo kakve akcije ili mjere, koje su u suprotnosti sa tim rezolucijama.

Britanska agencija navodi da diplomate tvrde da nacrt ima širu podršku, ali da će Vašington vjerovatno uložiti veto na taj tekst.

Diplomate dodaju da bi SB UN morao da glasa o nacrtu rezolucije početkom naredne nedjelje.

Za usvajanje rezolucije potrebno je devet glasova za i da ne bude prihvaćen veto nijedne od pet stalnih članica SB UN, odnosno SAD, Francuske, Britanije, Rusije i Kine.

Izvor: (Tanjug)