latinica  ћирилица
18/12/2017 |  11:40 ⇒ 20:22 | Autor: RTRS

Cvijanovićeva i Mišićeva potpisale Memorandum o zajedničkim mjerama (VIDEO)

Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović i predsjednica Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić potpisale su Memorandum o zajedničkim mjerama za period 2018-2020. godina.
Cvijanović - Mišić - Foto: RTRS
Cvijanović - MišićFoto: RTRS

Memorandum obuhvata mjere usaglašene između Vlade i Saveza sindikata. Te mjere biće sprovođene kroz zakonodavne i strateške aktivnosti i socijalni dijalog.

Cvijanovićeva je izrazila zadovoljstvo i podsjetila da je isti takav memorandum ranije zaključen sa poslodavcima.

Ona je rekla da sprovođenje Programa ekonomskih reformi predviđa aktivno učešće najvažnijih socijalnih partnera - sindikata i poslodavaca.

- Ove mjere predstavljaju nastavak ekonomskih politika koje smo donosili u prethodnom periodu, ali i mjera i aktivnosti koje smo provodili u okviru Reformske agende. Kroz ovaj memorandum naša pažnja biće usmjerena na zakonodavne, strateške aktivnosti i jačanje socijalnog dijaloga - navela je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da je ovo i neka vrsta akcionog plana za ponašanje Vlade i Sindikata s obzirom da će se zajednički raditi i analize sa jasno predviđenim rokovima.

- Predviđeno je da se uđe u razmatranje i proces izmjena ili donošenja nekih novih zakona, među kojima je i Zakon o radu kome ćemo posvetiti potrebnu pažnju. Do sada smo imali situaciju da svaki partner za sebe analizira ovaj zakon i njegovu primjenu, pa mislim da je krajnje vrijeme da to zajedno analiziramo i vidimo šta treba da se popravi - rekla je Cvijanovićeva.

Ona je navela da se u Memorandumu pominju i zakoni o zdravstvenoj zaštiti i zdravstvenom osiguranju, Zakon o udruženjima i fondacijama, kao i Zakon o inspekcijama.

- Imamo i neke strateške dokumente, među kojima je strategija bezbjednosti i zaštite zdravlja na radu, a važno je da ćemo ojačati naš socijalni dijalog i poziciju Ekonomsko-socijalnog savjeta da bismo došli do dobrih i održivih rješenja o najnižoj plati i konačnom dogovoru u vezi sa opštim kolektivnim ugovorom i pojedinačnim kolektivnim ugovorima - rekla je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da je preuzeta obaveza da se analizira i izradi plan postupanja kada je riječ o postepenom izjednačavanju plata radnika u prosvjeti i kulturi sa onima koji rade u javnoj upravi, cijeneći da naša privredna i ekonomska osnova raste i da su rezultati dobri.

- Sve ove stvari će se pratiti i ovo je jedna vrsta akcionog plana, a zajednički implementacioni odbor, koji će činiti predstavnici i Sindikata i Vlade, baviće se ovim pitanjem, razmatrati i analizirati ono što je postignuto na kvartalnoj osnovi. Predviđeno je da Vlada na polugodišnjoj osnovi razmatra ova pitanja uz učešće predstavnika Saveza sindikata - objasnila je Cvijanovićeva.

Ona je izrazila zadovoljstvo što je Srpska prešla broj od 260.000 zaposlenih lica, što je rekord.

- Taj broj je 263.476 zaposlenih i naša namjera je da kroz ove i druge mjere, koje će biti definisane, idemo ka daljem zapošljavanju - istakla je premijerka Srpske.

Ona je napomenula da je Vlada opredijeljena da dodatnu snagu da programu socijalnog zbrinjavanja radnika koji su ostali bez posla u procesu privatizacije i likvidacije pojedinih privrednih subjekata.

Cvijanovićeva je navela da je tokom godina Vlada izdvojila za te potrebe oko 190 miliona KM.

- Moramo pojačatu tu aktivnost da bi svi oni koji su preostali, a čekaju, došli na red - dodala je Cvijanovićeva.

Predsjednik Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić rekla je da su u Memorandumu rokovi za izvršenje onoga što je Vlada predložila u Programu ekonomskih reformi.

Ona je dodala da sada postoje i jasni izvršioci i jasno očekivani rezultat.

- Razlog što smo pristupili izradi ovog dokumenta je pitanje povećanje plata radnicima u Srpskoj u realnom sektoru, jer već 10 godina nemamo ozbiljan zahvat u ovoj oblasti - rekla je Mišićeva.

Ona je naglasila da je najvažnije da dođe do izmjena Zakona o radu, te izrazila očekivanje da će parlament Srpske do polovine naredne godine usvojiti izmjene ovog akta.

- Očekujemo da ćemo do kraja ovog mjeseca dobiti opšti kolektivni ugovor koji radnici u Srpskoj zaista trebaju i s čijim potpisivanjem sigurno dolazi do povećanja primanja - rekla je Mišićeva.

Ona je dodala da sindikalci očekuju jasan stav Vlade o povećanju najniže plate.

- Nadam se da ćemo u ovoj sedmici stići do iznosa najniže plate koji će biti direktno povećanje plate radnicima od 1. januara - rekla je Mišićeva.

Ona je dodala da su sindikalcima bitna zakonska rješenja o zabrani mobinga, zaštiti zdravlja na radu, ujednačavanju koeficijenata radnika u obrazovnom sektoru, te da se zakoni o zdravstvenoj zaštiti i zdravstvenom osiguranju usvoje "u paketu".

Mišićeva je navela da su potrebne izmjene Zakona o posredovanju pri zapošljavanju, ili da se povećaju naknade za vrijeme nezaposlenosti, te da protiv potpisivanja ovog memoranduma nije bio nijedan granski sindikat.

Kada je riječ o rastu zaposlenosti u Srpskoj, Mišićeva je rekla da se određeni broj ljudi zaista zaposlio u Srpskoj, ali i da jedan broj njih više nije u evidencijama Zavoda za zapošljavanje jer je napustio Srpsku u potrazi za boljom platom i uslovima rada.

Potpisivanju ovog memoranduma u Administrativnom centru Vlade Srpske u Banjaluci prisustvovali su brojni ministri u Vladi Srpske i sindikalci.

Izvor: SRNA