latinica  ћирилица
18/12/2017 |  12:15 | Autor: RTRS

Latinović: Povećanje akciza - udar na privrednike

Član Glavnog odbora SDS-a Zoran Latinović smatra da će predloženo povećanje putarina u okviru usvojenog seta zakona o akcizama zajedno sa PDV-om uzrokovati povećanje cijene nafte i benzina za oko 0,2 KM, što će biti "udar na džepove građana i privrednika".
Načelnik opštine Gradiška Zoran Latinović - Foto: SRNA
Načelnik opštine Gradiška Zoran LatinovićFoto: SRNA

Latinović je ocijenio da će ova mjera lančano prouzrokovati i poskupljenje većine životnih namirnica.

"Najveće posljedice povećanje akciza će ostaviti na sektor transporta i poljoprivredu, koja je izložena velikoj konkurenciji u uslovima otvorenih granica", rekao je Latinović.

On kaže da ni u jednoj zemlji svijeta nema situacije da "oni koji oru njive istovremeno grade auto-puteve", te da je to apsurdno naročito "u situaciji kada Uprava za indirektno oporezivanje BiH i vlasti pronalaze načina da pomognu rudnicima, termoelektranama i željeznicama, oslobađajući ih od putarine".

Latinović je naveo da je od uvođenja akciza 2009. godine pa zaključno sa prošlom godinom naplaćeno u BiH oko 7,8 milijardi KM akciza i putarina.

"Naše analize pokazuju da akcize u iznosu od 4,8 milijardi KM nisu korištene za izgradnju auto-puteva, nego da su sva ta sredstva otišla u budžetsku potrošnju", rekao je Latinović.

Prema njegovim riječima, auto-putevi u Republici Srpskoj i Federaciji BiH /FBiH/ građeni su na bazi kreditnih sredstava i dijelom iz naknade za izgradnju auto-puteva, koja se namjenski evidentirala na podračunu u okviru Јedinstvenog računa Uprave za indirektno oporezivanje.

On je napomenuo da je Republika Srpska ukupno po tom osnovu zadužena za 455 miliona evra, te da je sa tim sredstvima i dijelom sredstava od putarine za izgradnju auto-puteva izgrađeno 78 kilometara auto-puta na relaciji Banjaluka-Gradiška i Laktaši-Prnjavor, odnosno Prnjavor-Doboj.

Latinović tvrdi da će "SDS učiniti sve kako bi se zaštitila agrarna proizvodnja", navodeći da je krajnje vrijeme i da poljoprivrednici sa svojim udruženjima zauzmu stav prema Vladi Srpske i da se bore za svoje interese.

Izvor: SRNA