latinica  ћирилица
18/12/2017 |  12:21 ⇒ 16:44 | Autor: RTRS

Otvaranje zatvora u Istočnom Sarajevu kasni zbog tehničkog prijema

Tehnički prijem novoizgrađenog kompleksa zatvora BiH u Istočnom Sarajevu trebalo je da do sada bude završen, ali je zastoj nastupio kada je načelnik opštine Istočna Ilidža Marinko Božović u avgustu povećao naknadu za taj postupak, potvrdila je Srni stručni savjetnik za protokolarne poslove i odnose s javnošću Ministarstva pravde BiH Stanislava Marić.
Vojkovići - zatvor - Foto: RTRS
Vojkovići - zatvorFoto: RTRS

"Zastoj je nastupio kada je opština Istočna Ilidža, odnosno načelnik te lokalne zajednice, mjesec dana prije podnošenja zahtjeva za tehnički pregled objekta povećao naknadu za taj postupak", rekla je Marićeva.

Ona je precizirala da je Božović utvrdio naknadu za troškove tehničkog pregleda u iznosu od 525.910 KM, te da je taj iznos utvrđen na osnovu odluke o visini naknade za kontrolu tehničke dokumentacije i za rad komisija za tehnički prijem objekata.

Marićeva je napomenula da Božović svojom odlukom iz avgusta 2017. godine nije stavio van snage Odluku o visini naknade za rad komisija za kontrolu tehničke dokumentacije i komisija za tehnički prijem objekata od 9. jula 2003. godine.

"Kako se radi o znatno većim sredstvima od planiranih u budžetu projekta za tu namjenu, Ministarstvo pravde BiH uputilo je informaciju sa prijedlogom zaključaka na Savjet ministara u kojoj traži da se odobre dodatna sredstva iz budžetske rezerve kako bi se ti troškovi mogli platiti i tehnički prijem izvršiti, što je uslov za upotrebnu dozvolu", napomenula je Marićeva.

Iz Ministarstva pravde napominju da je riječ o pitanju koje sada prioritetno treba riješiti, a onda će se ići u dalju proceduru zapošljavanja direktora zatvora, te obuke zaposlenih i konačnog prijema prvih pritvorenika i zatvorenika.

Načelnik opštine Istočna Ilidža Božović je 5. decembra izjavio novinarima da očekuje da će uskoro biti izdata upotrebna dozvola za objekat zatvora BiH u Vojkovićima, nakon što komisija za tehnički prijem sačini izvještaj.

Zatvorski kompleks prostire se na površini od 24.000 metara kvadratnih, a ćelije bi trebalo da budu veličine 12 metara kvadratnih. U ovom zatvoru boraviće samo osuđenici muškarci.

Izvor: SRNA