latinica  ћирилица
18/12/2017 |  14:26 | Autor: RTRS

VSTS: Lokmić Misirača nije bila kandidat za zamjenika glavnog tužioca

Iz Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH saopšteno je da nije tačna informacija da je potpredsjednik VSTS-a Јadranka Lokmić Misirača bila jedan od kandidata za zamjenika glavnog tužioca Tužilaštva BiH.
VSTS - Foto: RTRS
VSTSFoto: RTRS

U saopštenju se navodi da je netačna informacija objavljena bez prethodne provjere i uz ignorisanje osnovnih akata kojima se štiti integritet VSTS-a BiH i njegovih članova.

"Povodom navoda koji su objavljeni u `Oslobođenju` u tekstu pod naslovom `Počela borba za glavnog tužioca Tužilaštva BiH` od 7. decembra, VSTS želi da informiše javnost da informacija u dijelu koji govori o kandidatima za zamjenika glavnog tužioca Tužilaštva BiH, nije tačna", navode iz VSTS-a.

U saopštenju se pojašnjava da u skladu sa Pravilnikom o sukobu interesa članova VSTS-a BiH ne postoji mogućnost da se član VSTS-a BiH prijavi za bilo koju poziciju u pravosuđu, a da prethodno ne podnese ostavku na mjesto člana VSTS-a.

Svrha ovog pravilnika, koji je usvojen 2014. godine, je, kako se navodi, sprečavanje sukoba interesa u obavljanju funkcije člana VSTS-a, sprečavanje privatnih uticaja na donošenje odluka u obavljanju funkcije člana VSTS-a, te jačanje integriteta, objektivnosti, nepristrasnosti, transparentnosti i povjerenja građana u obavljanje poslova iz nadležnosti VSTS-a BiH.

"Vjerujemo da je novinarka koja je napisala ovaj članak, a koja redovno prati rad VSTS-a, bila upoznata o navedenim činjenicama, ali da je odlučila da ih ignoriše. Zato pozivamo na saradnju sa VSTS-om i uzdržavanje od kreiranja situacija u kojima se neosnovano dovodi u pitanje integritet pojedinih članova VSTS-a i vještački izaziva neosnovano nepovjerenje građana u VSTS i cjelokupan pravosudni sistem", dodaje se u saopštenju.

Izvor: Srna