latinica  ћирилица
18/12/2017 |  14:45 ⇒ 14:45 | Autor: RTRS

Mitrović: ICMP je prekršio sporazum sa Savjetom ministara

Izvršni odbor Predsjedništva Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila ocijenio je da je Međunarodna komisija za traženje nestalih lica /ICMP/ izmiještanjem DNK laboratorije iz BiH u Hag prekršila sporazum potpisan sa Savjetom ministara o saradnji na identifikaciji.
Nedeljko Mitrović - Foto: RTRS
Nedeljko MitrovićFoto: RTRS

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović rekao je da je simptomatično da je došlo do povlačenja iz BiH onda kada se zatvorio Haški tribunal.

"To možemo tumačiti kao da je bio cilj da se prikupi što više dokaza protiv Srba i da se ekshumira i identifikuje vrlo malo srpskih žrtava rata i nestalih lica. Zaista je puno pitanja i dilema o tome šta je ovdje bio cilj ICMP-a", izjavio je Mitrović novinarima nakon današnjeg sastanka Izvršnog odbora Predsjedništva ove organizacije.

Prema njegovim riječima, ICMP nije ostavio mehanizam koji će nastaviti dalje sa radom niti je pripremio odgovarajuće domaće institucije za tranziciju te laboratorije.

Mitrović je rekao da će, prema informacijama kojima raspolaže, koštani ili eventualno krvni uzorci za DNK analizu novoekshumiranih tijela biti slati u Hag, gdje je premještena DNK laboratorija, i da će se iz Haga davati informacija o identifikaciji.

"To nije korektno, jer ranije je bilo govora da će se elektronskim putem, šifrirano, slati podaci o koštanim i krvnim uzorcima i da će oni samo izvršiti upoređivanje, odnosno mečiranje, i da će te rezultate slati u Institut za nestala lica BiH, čijim radom je nezadovoljna srpska strana", dodao je Mitrović.

Zamjenik presjednika Republičke organizacije Veljko Lazić izrazio je nezadovoljstvo što je budžetskim sredstvima za narednu godinu predviđeno povećanje osnovice porodičnih invalidnina za samo dva odsto, dodajući da postoji osnov za njeno povećanje od oko osam odsto.

Prema njegovim riječima, u toku ove godine bio je odliv više od 1.200 korisnika prava na porodičnu invalidninu, čime su se stvorila raspoloživa, neutrošena sredstva dovoljna da povećanje te osnovice bude osam odsto.

Predsjednik Odbora za traženje zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske Marko Grabovac ponovo je izrazio nezadovoljstvo radom Instituta za nestala lica BiH, te pravosudnih organa na nivou BiH u procesu traženja nestalih lica srpske nacionalnosti, ističući da su se te institucije uvijek vodile izgovorima da nema sredstava ili nema tehničkih mogućnosti kada je trebalo da se ekshumiraju grobnice sa srpskim žrtvama.

"Zbog toga masovne grobnice u kojima su sahranjeni Srbi ostaju neekshumirane po deset, 20 godina, iako se zna njihova lokacija, a ništa bolje nije ni sa identifikacijom srpskih žrtava i nestalih lica čiji se posmrtni ostaci nalaze po kosturnicama", naveo je Grabovac.