latinica  ћирилица
18/12/2017 |  16:23 | Autor: RTRS

Trampova strategija: Kina i Rusija revizionističke sile

Američki predsjednik Donald Tramp navešće u govoru u kojem će izložiti strategiju nacionalne bezbijednosti da su Kina i Rusija revizionističke sile i konkurenti koji nastoje da ospore moć SAD i podriju američku bezbijednost i prosperitet, javlja "Rojters".
Donald Tramp, predsjednik SAD-a (foto:  AP Photo/ Pablo Martinez Monsivais) -
Donald Tramp, predsjednik SAD-a (foto: AP Photo/ Pablo Martinez Monsivais)

"Oni (Rusija i Kina) su odlučni u tome da ekonomije učine manje slobodnim i manje pravednim, da im vojske jačaju, kao i da kontrolišu informacije i podatke kako bi vršili represiju nad njihovim društvima i širili uticaj", prenosi agencija Rojters odlomke iz strategije koju je objavila Bijela kuća.

U strategiji, koja je proizvod višemjesečnih razmatranja koja su imali predsjednik SAD i njegovi glavni savjetnici, ne ponavlja se opis klimatskih promjena kao prijetnje po američku nacionalnu bezbijednost koji je 2016. godine izložio tadašnji šef Bijele kuće Barak Obama.

Rojters tim povodom podsjeća da je Tramp obećao povlačenje SAD iz Pariskog sporazuma o klimi ukoliko on ne bude izmijenjen.

"SAD će nastaviti da se zalažu za pristup koji uravnotežava energetsku bezbijednost, ekonomski razvitak i zaštitu životne sredine", piše u dokumentu koji će Tramp danas pročitati.

Trampov stav o nacionalnoj bezbijednosti odražava njegove prioritete sagledane u predizbornoj poruci "Amerika na prvom mjestu", koji uključuju zaštitu teritorije i granica SAD, obnovu američke vojske, prikazivanje snage u inostranstvu i težnju ka trgovinskim politikama koje više odgovaraju SAD, ocjenjuje Rojters.

Agencija navodi da izdvajanje Kine i Rusije kao "revizionističkih sila" u dokumentu odražava oprez Trampove administracije prema tim zemljama uprkos pokušajima samog Trampa da izgradi snažne odnose sa kineskim predsjednikom Si Đinpingom i ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Izvor: Tanjug