latinica  ћирилица
18/12/2017 |  19:09 ⇒ 19/12/2017 | 09:46 | Autor: RTRS

Zašto kasni otvaranje državnog zatvora čija je izgradnja koštala 36 miliona evra?(VIDEO)

Samo mjesec prije tehničkog prijema kompleksa zatvora u naselju Naklo, opština Istočna Ilidža donijela je odluku o povećanju naknade za te namjene.
Zatvor - Foto: RTRS
ZatvorFoto: RTRS

Povećanje je čak deset puta veće od prvobitnog.

Zbog toga je ponovo dovedeno u pitanje kada će prvi bh. zatvor biti u funkciji iako su svi građevinski radovi završeni.

Bh. Alkatraz kao Skadar na Bojani!

Kamen temeljac slavodobitno je postavljen davne 2004.u vrijeme optimizmom protkanih i zahuktalih evropskih reformi.

Punih 13 godina svjedočili smo počecima, obustavama, nastavcima... gradnje "luksuznih" apartmana za najgore kriminalce.

U tim zatvorskim "igrama bez granica" rapidno je povećavana i cijena gradnje.

I povećana - od početnih 15 miliona evra na enormnih skoro 40 miliona.

Taman kada je epski narativ o gradnji, stigao do kraja, pojavio se novi problem!

- Mi smo dobili rješenje koje je znatno odudaralo od ranijeg iznosa koji smo takođe dobili iz opštine Istočna Ilidža u aprilu ove godine po kojoj bi iznos za tehnički prijem bio otprilike oko 50.000 a sada iznosi 10 puta više, oko 530.000 KM, kaže Zoran Bašić, direktor Јedinice za implementaciju.

U rješenju datiranom na 5. oktobar, opštinski matematičari za tehnički prijem, računali su jedan odsto od predračunske građevinske vrijednosti objekta.

U prethodnom - 1,5 marku po metru kvadratnom izgrađenog prostora.

Novom Odlukom, stara - nije stavljena van snage. Opštinski načelnik Marinko Božović, spreman je na odgovore samo u pisanom obliku.

Tvrdi – troškovi nisu promijenjeni uoči tehničkog prijema, već deset godina poslije prvobitnog roka za izgradnju kompleksa.

U međuvremenu, izmijenjen je zakon o prostornom uređenju i građenju Republike Srpske. U skladu s tim, izmijenjeno je i rješenje opštinskog parlamenta: "Došlo je i do promjene načina obračuna troškova tehničkog prijema koji se po našem pravilniku ne računaju po kvadratnom metru izgrađenog prostora već po investicionoj vrijednosti izgrađenog objekta".

Lokalna zajednica već je kažu, dovoljno uradila – bez naknade zemljište dodijelila, sredstva od rente utrošila za infrastrukturu, o svom trošku riješila sve imovinske odnose...

Da li zbog toga, odlučila je lokalna zajednica, da osim povećanja cijene tehničkog prijema, poveća i udio koji je njoj namijenjen.

Umjesto prvobitnih 15 odsto, sada 30 procenata.

Ili u apsolutnim brojevima umjesto oko 7.000 – 157.000 maraka trebalo bi da inkasira opštinski budžet.

Ostatak od oko 370.000 namijenjen je Institutu za ekologiju, zaštitu na radu i zaštitu od požara UNIS iz Istočnog Sarajeva, kojeg je opštinski parlament već izabrao za tehničkog kontrolora.

No, zatvor ostaje zatvoren.

- Ono što je nama najviše zasmetalo jeste da su nam pri kraju godine iznijeli taj troškovnik kada smo mi već formirali svoj proračun. Svaki dan čekanja dodatno košta sviju nas i državu i entitete. Troškovi su enormni, ističe Јosip Grubeša, ministar pravde.

I opštinski načelnik Marinko Božović je upozoravao na probleme "zatvorenog" zatvora i to nakon što je ispostavio novu obračunsku kalkulaciju..."Usljed nestavljanja objekta u funkciju se mogu desiti razne havarije pa i klizišta usljed topljenja ovih snježnih padavina..."

Dok s obje strane stižu upozorenja, rješenja ni na vidiku.

Pokušaj međusobnog dogovora je propao.

U međuvremenu Ministarstvo pravde BiH, kao investitor se žalilo. Žalba je odbijena. Republičko Ministarstvo za prostorno uređenje i građevinarstvo ostavilo je mogućnost za pokretanje upravnog spora.

I dok se bh Pravobranilaštvo priprema za, cijeneći praksu, dugotrajan spor, u Ministarstvu pravde traže izlaz.

Bez tehničkog prijema kompleksa, nema upotrebne dozvole.

Nemoguće je i formalno uspostaviti Zatvor - instituciju, izabrati joj rukovodstvo, kreirati pravilnike i druge podzakonske akte, raspisati konkurs za prijem radnika, iste osposobiti za rad u specijalizovanoj ustanovi, kakva bi ova trebalo da bude....

Ako nekada i proradi!