latinica  ћирилица
18/12/2017 |  21:12 ⇒ 22:03 | Autor: RTRS

Brnabić-Mogerini: Prioritet punopravno članstvo Srbije u EU

Ključni spoljnopolitički prioritet Srbije je punopravno članstvo u EU, istakla je premijer Srbije Ana Brnabić u razgovoru sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federikom Mogerini.
Brnabić i Mogerini (Foto: http://rs.n1info.com) -
Brnabić i Mogerini (Foto: http://rs.n1info.com)

"Srbija istovremeno ostaje spremna da podrži sve zemlje zapadnog Balkana u njihovim naporima da postanu članovi EU, iako verujemo da svako treba da ide svojim tempom", naglasila je Brnabićeva.

Ona je rekla Mogerinijevoj da je za Srbiju izuzetno važna poruka predsjednika Evropske komisije Žan Kloda Јunkera da su Srbija i Crna Gora lideri u regionu zapadnog Balkana u procesu evropskih integracija i da će biti usvojena strategija za njihovo uspješno pristupanje EU do 2025. godine, saopšteno je iz Vlade Srbije.

"Ovo je pozitivan znak za ceo region", istakla je Brnabićeva.

Ona je naglasila da samo stabilan region zapadnog Balkana doprinosi stabilnosti EU, te istakla da bez stabilnosti nema razvoja.

"Nadamo se da će, u prvoj polovini 2018. godine, tokom bugarskog predsedavanja Savetu EU, biti otvorena nova pregovaračka poglavlja, jer smo postigli značajne rezultate u pregovaračkom procesu", naglasila je Brnabićeva.

Ona je dodala da Srbija posvećuje posebnu pažnju u reformski najzahtjevnijim poglavljima 23 i 24, /koja se odnose na pravosuđe i osnovna prava, te pravdu, slobodu i bezbjednost/, ali i da se reforme sprovode prije svega zbog građana Srbije i radi kvaliteta života.

Brnabićeva je rekla da je nastavak dijaloga sa Prištinom suštinski važan i da se Srbija nada da će dijalog, pod okriljem EU, biti intenziviran.

"Za Srbiju je posebno važno da se obezbedi formiranje zajednice srpskih opština i realizuju svi dogovori koji su postignuti u prethodnom periodu", rekla je Brnabićeva i podsjetila da je danas 1704. dan od trenutka kad je u briselskom dijalogu Priština, uz posredovanje EU, preuzela obavezu formiranja zajednice srpskih opština.

Brnabićeva je napomenula da je za Srbiju važno da ne bude smanjivana uloga i funkcija Misije Euleks, jer je podrška ove misije pravosuđu, policiji i sprovođenju briselskog dijaloga izuzetno značajna za nealbansko stanovništvo na Kosovu i Metohiji.

Mogerinijeva je izjavila da je sljedeća godina ključna za evropsku perspektivu regiona i da je ubrzanje tog procesa jedan od njenih prioriteta.

Brnabićeva boravi u radnoj posjeti Briselu i biće gost na radnoj večeri koju Mogerinijeva organizuje za zvaničnike zemalja regiona, a kojoj će prisustvovati i komesar EU za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Јohanes Han.

Mogerinijeva i njeni sagovornici razgovaraće o posljednjim dešavanjima u regionu i perspektivi za narednu godinu.

Izvor: SRNA