latinica  ћирилица
19/12/2017 |  15:56 | Autor: RTRS

Saudijski princ kupio najskuplji dvorac na svijetu

U posljednje vrijeme često spominjani MBS, saudijski prestolonasljednik Mohamed bin Salman, kupio je Château Louis XIV. u Francuskoj koji se smatra najskupljom kućom na svijetu.

Za taj dvorac, smješten zapadno od Pariza, navodno je iskeširao 300 miliona evra. Nov je, ali izgleda kao da je iz 17. vijeka, a iza zidova skriva kino, bazen i niz čuda, na primjer fontane koje se kontrolišu iPhoneom.

Zdanje je prodano misterioznom kupcu 2015. godine, a iako je identitet vlasnika zamračen u poreskim oazama, mediji prenose kako su savjetnici saudijske vladajuće porodice potvrdili da je riječ o MBS-u.

I inače on voli kupovati. Saznalo se kako je 2015. kupio 500 miliona dolara vrijednu jahtu, a pripisivalo mu se i vlasništvo nad slikom Leonarda da Vinčija koja je nedavno prodana za 450,3 miliona dolara (iako je poslije objavljeno da je kupac iz Abu Dabija).

Istovremeno dok kupuje, MBS uvodi mjere štednje u Saudijskoj Arabiji, obećava da će modernizirati islam i provodi antikorupcijsku kampanju za koju negira da je politička čistka.

Izvor: Nezavisne novine