X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
20/12/2017 |  07:43 | Izvor: RTRS

U nasljedstvo ostavio dvije i po tone kovanica

Јedan vozač kamiona sa sjevera Njemačke skupljao je kovani novac punih 30 godina, a većinu sakupljenih kovanica pakovao je u plastične kese. U to vrijeme, njemačka valuta još je bila marka, a sakupljni novčići najmanjih apoena od jednog ili dva feninga.
Kovanice (foto:  Thinkstock) -
Kovanice (foto: Thinkstock)

Kada je u maju ove godine preminuo, njegova porodica je naslijedila preko milion kovanica, ukupne težine dvije i po tone. Tolika količina "metala" zadala im je više brige nego radosti.

Po uvođenju evra kao zvanične valute Njemačka je postala jedna od zemalja koje su odlučile da će njena nekašanja valuta njemačka marka i dalje imati vrijednost, odnosno da će u neograničenom roku moći da se zamijeni za evro.

Zahvaljujući tome porodica pokojnog kamiondžije dobila je priliku da iskoristi naslijeđeni metalni novac.

Kese prepune kovanica članovi porodice su odnijeli u jednu pokrajinsku banku, koja je taj novac proslijedila Centralnoj banci Njemačke, čiji je službenik Volfgang Kemerajt morao da izbroji sve novčiće kako bi se saznalo o kolikom iznosu je riječ.

"Svaka kovanica je prošla kroz moje prste, ali ja volim to da radim pa mi nije predstvaljalo problem", rekao je Volfgang, koji je kovanice brojao šest mjeseci.

Kada je brojanje bilo završeno, porodici je saopštio da su naslijedili ukupno oko 16.000 njemačkim maraka, odnosno 8.000 evra.

Izvor: Nezavisne