latinica  ћирилица
20/12/2017 |  11:44 | Autor: RTRS

Najveća piramida na svijetu je u Meksiku

Najveća piramida na svijetu nije Kepsova, već je to Velika piramida u Čoluli u državi Puebli, u centralnom Meksiku, piše američki portal „Biznis insajder“.
Velika piramida u Čoluli u Meksiku (Foto: shutterstock.com) -
Velika piramida u Čoluli u Meksiku (Foto: shutterstock.com)

Baza ovog drevnog hrama Asteka je, kako navodi Biznis insajder, čak četiri puta veća nego ona piramide u Gizi, a zapremina joj je dvostruko veća. Nije poznato ko je sagradio ovaj tajanstveni objekat čija se starost procjenjuje na oko 2.300 godina, ali je sigurno da materijal od kojeg je izgrađen pomogao da piramida ostane sakrivena, barem njena veličina.

Ernan Kortes, koji je 1519. godine izvršio invaziju na drevni grad Čoluli, tu piramidu nije ni primijetio, a lokalno stanovništvo je objekat otkrilo tek 1910. godine, iako je dugačka 450 metara (koliko i devet olimpijskih bazena!) i visoka 66 metara.

Sve do početka 20. vijeka, ova najveća piramida na svijetu, bila je skrivena ispod guste vegetacije. Danas je piramida poznata pod imenom Planina koju je napravio čovjek. Crkva koja je na njenom vrhu nastala je prije 500 godina.

Vrlo malo se zna o ovoj piramidi. Smatra se da je izgradnja počela 300. godine prije naše ere, ali ne zna se ko ju je izgradio.

Maketa piramide u Čoluli (Foto: ancient-code.com)

U kasnijim istraživanjima otkriveno je da na tom mjestu postoji zapravo šest piramida, građenih tako da je jedna iznad druge. Za gradnju su korišćene cigle, napravljene miješanjem blata s drugim materijalima, poput pijeska ili slame, koje su se onda pekle na suncu.

U suvoj klimi, ove cigle su izuzetno izdržljive, traju hiljadama godina. Ali u vlažnom Meksiku, ovo je bila plodna platforma za tropsku džunglu.

Piramida se može istražiti putem mreže tunela sagrađenih početkom 20. vijeka, a grad se 500 godina nakon Kortezove suočava s novom invazijom – turistima.

Danas je ta piramida najveći spomenik ikada sagrađen, a po strukturi podsjeća na piramidu Sunca u Teotihakanu. U blizini piramide pronađeno je oko 400 grobova, po čemu se može zaključiti da je to bilo neka vrsta svetog mjesta.

Grad je napušten u sedmom ili osmom vijeku, a danas je vrlo popularan među turistima.

Izvor: Tanjug