X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
20/12/2017 |  15:38 ⇒ 15:42 | Izvor: RTRS

Znate li čemu služi izbočina na tipki broj 5 na daljinskom?

Pritiskajući tipke na svom daljinskom upravljaču, možda ste primijetili da se na tipki s brojem 5 nalazi mala izbočina (ili dvije) u obliku tačkice ili crtice koja se osjeti na dodir.
Daljinski upravljač - Foto: nezavisne novine
Daljinski upravljačFoto: nezavisne novine

Ovu oznaku ima gotovo svaki daljinski upravljač, a sada ćemo vam otkriti i zbog čega je ona tu.

Daljinski upravljači izrađuju se tako da rukovanje njima bude što jednostavnije i praktičnije. Proizvođači pri tome misle i na slabovidne osobe i osobe oštećena vida, zbog čega je uobičajeni standard u proizvodnji daljinskog upravljača postalo i stavljanje male izbočine u obliku tačkice ili crtice na tipki s brojem 5.

Istaknuta tipka 5 koristi i osobama normalnog vida: Na taj način daljinski upravljač i tipkovnicu mogu koristiti bez da gledaju u njih.

Ova izbočina omogućava slabovidnim osobama lakše korištenje daljinskog upravljača jer im ta izbočina služi kao taktilni orijentir, odnosno pomoću nje mogu odrediti gdje se nalaze ostale tipke na daljinskom upravljaču. Ta izbočina nalazi se na tipki s brojem 5 i na računarskoj tastaturi iz istog razloga.

Istaknuta tipka 5 koristi i osobama normalnog vida: na taj način daljinski upravljač i tipkovnicu mogu koristiti bez da gledaju u njih i bez da, kada je o daljinskom riječ, skidaju pogled s televizije. A praktično je i kada televiziju gledate u mraku.

Izvor: Nezavisne novine