latinica  ћирилица
20/12/2017 |  16:16 | Autor: RTRS

Vučić zadivljen ruskom naukom (VIDEO)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić koji boravi u višednbevnoj posjeti Rusiji izjavio je da je impresioniran onim što je vidio na ruskom Institutu perspektivne tehnologije u Moskvi.
Pas, Ruski institut (Foto: https://www.fokus.ba/) -
Pas, Ruski institut (Foto: https://www.fokus.ba/)

On je komentarisao i eksperiment sa psom zaronjenim u specijalnu tečnost bez azota. Riječ je o eksperimentu tokom kojeg su ruski naučnici pred srpskim predsjednikom zaronili psa jazavičara u rezervoar ispunjen tečnošću.

"Pas, koga su ruski naučnici zaronili u neku čudnu posudu ne samo da je preživei, nego je bio dobre volje, što me je iznenadilo", izjavio je Vučić prilikom posjete ruskom Institutu perspektivne tehnologije u Moskvi.

Ova tečnost bi trebalo da eliminiše uslove za nastanak kesonske (dekompresione) bolesti pri, na primjer, spasavanju mornara iz potonulih podmornica.

Predsednik Vučić je orekao da su mu na Institutu perspektivne tehnologije pokazali nevjerovatne stvari, uključujući i cvijeće koje može da raste bez zemlje.

"Nevjerovatno je i kako cvijeće može da raste bez zemlje. Bez ičega. Nisam bio u stanju da razumijem kako ga hrane, objašnjavali su mi 10 minuta i dalje nisam razumio", istakao je Vučić.

Takođe, kako je rekao, ruski naučnici su i prikačili na neke elektrode pacova, hrčka i u stanju su da, po njihovom vazduhu, vide koliko su bolesni, da li mogu da razviju rak pluća ili ne.

"Mnogo su napredniji nego mi, rade u nauci gotovo nevjerovatne stvari, rade sve moguće tehnologije, koje ćemo mi vjerovatno da radimo za 20-30 godina. Tako da, mnogo toga smo imali prilike da vidimo u Moskvi, što je drugačije od uobičajenih stvari i zahvalan sam našim domaćinima što su nam to pokazali", rekao je predsjednik Srbije.

To, prema njegovim riječima, pokazuje zašto su ruski inženjeri i naučnici, bez obzira na ekonomsku snagu, u stanju da idu ispred i mnogih drugih koji su ekonomski snažniji.

Izvor: B92