latinica  ћирилица
20/12/2017 |  20:16 ⇒ 21/12/2017 | 20:15 | Autor: RTRS

Brojne nagrade filmovima RTRS-a u Stokholmu (VIDEO)

Filmovi u produkciji RTRS-a na festivalu Banef u Stohkolmu, odnijeli su brojne nagrade.
Sa festivala u Stokholmu - Foto: RTRS
Sa festivala u StokholmuFoto: RTRS

Tako je film autora Milana Petkovića, "Nijemi krik " koji je RTRS radio sa Udruženjem žena žrtava rata Republike Srpske na ovom festivalu dobio specijalnu nagradu za doprinos filmskoj umjetnosti.

Autorka filma "S ruba pameti", Milana Majar, dobila je specijalnu nagradu - diploma za hrabrost žene da se uhvati u koštac sa ratnom tematikom, ali i priznanje za doprinos filmskoj umjetnosti. Ovaj dokumentarni film opisuje sudbinu jedne hrišćanske porodice tokom dugogodišnjeg rata u Siriji.

Film "Nijemi krik" govori o stradanju Srpkinja, o najrazličitijim oblicima torture koje su ove žene preživjele u vrijeme Odbrambeno otadžbinskog rata. U filmu riječ je o šest žena koje su preživjele muslimansko-hrvatske logore i pristale da ispričaju kakve su patnje pretrpjele. Iz njihovih ispovijesti spoznaje se karakter krvavog rata u Bosni i Hercegovini i razobličava nametnuta slika o Srbima koji su, po pravilu, predstavljeni kao negativci i zločinci.

Božica Živković Rajilić, predsjednica Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske, dobila je specijalnu nagradu, diploma za hrabrost žene da se suoči sa istinom stradanja.