latinica  ћирилица
21/12/2017 |  13:19 | Autor: RTRS

Starješine osuđuju najnovija hapšenja pripadnika Vojske Republike Srpske

Predsjedništvo Organizacije starješina Vojske Republike Srpske danas je najoštrije osudilo najnovija hapšenja pripadnika VRS u Vlasenici.
Vojne starješine - Foto: RTRS
Vojne starješineFoto: RTRS

Saopštenje prenosimo u cjelosti:

Predsjedništvo Organizacije starješina Vojske Republike Srpske najoštrije osuđuje najnovija hapšenja pripadnika VRS u Vlasenici: komandanta Vlaseničke brigade Mile Kosorića, komandira Rade Garića i policajca Momčila Tešića, kojim se nastavlja euforija dokazivanja jedine srpske odgovornosti za zločine na prostoru BiH.

Starješine Vojske Republike Srpske smatraju da ponašanje Tužilaštva i Suda BiH izlazi iz okvira pravde jer se uglavnom hapse pripadnici srpskog naroda, a samo sporadično iz reda bošnjačkog naroda.

Pored toga, svjedoci smo farse na suđenjima osumnjičenima za zločine nad srpskim narodom gdje većina svjedoka zaboravlja šta je dalo u ranijim izjavama ili se tih događaja ne sjeća, pa sud, navodno, zbog nedostatka dokaza oslobađa čak i one za koje postoje brojni dokazi poput Nasera Orića. Da se ne govori o namjernom odugovlačenju podizanja optužnica protiv Dudakovića i drugih komandanata Armije BiH vjerovatno iščekujući da svjedoci i stradalnici umru.

Institucije Republike Srpske Republike Srpske i predstavnici srpskog naroda u zajedničkim institucijama Bosne i Hercegovine moraju stati u odbranu uhapšenih pripadnika srpskog naroda i zahtjevati reforme Suda BiH, koji gubi smisao pravosudne instance a poprima obilježja suda za Srbe koji nastoji dokazat da su bili agresori sami na sebe i da su sami pobili svojih 30.000 sunarodnika, što je apsurd.