X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
22/12/2017 |  08:23 | Izvor: RTRS

SAD: Ukinuta zabrana za proizvodnju smrtonosnih virusa

Nakon zabrane koja je uvedena u oktobru 2014. godine, američke vlasti donijele su odluku da naučnicima dozvole nastavak rada na stvaranju izuzetno opasnih sojeva mikroorganizama koji bi mogli da prouzrokuju velike pandemije.
Ispitivanja - Foto: Screenshot
IspitivanjaFoto: Screenshot

Biomedicinska istraživačka ustanova Nacionalni instituti za zdravlje saopštila je da je pauzi došao kraj, ali je istakla da će se novčana sredstva ubuduće dodjeljivati samo projektima vrijednim rizika.

Istraživači će, između ostalog, morati da dokažu da su njihove laboratorije bezbjedne, da će u okviru istraživanja steći primjenljiva znanja (na primjer, ona koja će omogućiti stvaranje novih vakcina), i morati da prilože dovoljno dokaza da ne postoji bezbjedniji način za sticanje naučnih znanja koja će doneti opštu zdravstvenu korist.

Mnogi se pitaju zašto postoji potreba za stvaranjem virusa koji bi mogli da ugroze čitavo čovječanstvo. Naučnici navode da je to jedini način za stvaranje antivirusa i sprečavanje manje opasnih zaraza i epidemija.

Kritičari navode da se na taj način rizikuje stvaranje "monstruoznih vrsta mikroorganizama", koje bi u nekom trenutku mogle da se otrgnu kontroli, prošire van granica laboratorija i prouzrokuju strahovite pandemije.

Izvor: B92, Newser