latinica  ћирилица
23/12/2017 |  16:03 ⇒ 20:15 | Autor: RTRS

Okrugli sto o bezbjednosti na KiM: Državu Kosovo neće dozvoliti Srbija i Srpska (VIDEO)

Bošnjački član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović svojim stavom o priznavanju Kosova i Metohije kao države, koji nije demantovao ni u Beogradu, pokazao je destruktivnost svoje politike jer je bio svjestan šta Kosovo predstavlja za Srbiju, za identitet srpskog naroda i regionalni mir, izjavio je stručnjak za bezbjednost DŽevad Galijašević, na okruglom stolu posvećenom principima, geopolitičkim i bezbjednosnim aspektima srpskog pitanja na Kosovu i Metohiji, koji je održan u Beogradu.
Okrugli sto o bezbjednosti na Kosovu - Foto: RTRS
Okrugli sto o bezbjednosti na KosovuFoto: RTRS

Priznavanje Kosova i Metohije kao države sigurno neće dozvoliti Srbija ni Republika Srpska, a Izetbegović je trebalo da uputi poruku prijateljstva srpskom narodu , a ne da im baci rukavicu u lice, rekao je Galijašević. On kaže da Kosovo nema kapacitet države, već je to složen bezbjednosni problem u radikalno-islamističkom smislu jer napraviti od Kosova državu značilo bi napraviti snažnu terorističku bazu sa organizovanim institucijama.

"Ono i je preslika Bosne i Hercegovine, ono je kopija BiH, 83 borca sa KiM na milion stanovnika bori se u redovima islamske države i Alkaide. U BiH je taj broj još veći, on je 92 . to govori o velikom terorističkom potencijalu koji smo mi vidjeli u nekoliko navrata , vidjeli smo ga i van granica srpke pokrajine KiM", kaže DŽevad Galijašević, stručnjak za terorizam.



Srbija trpi snažne pritiske, pogotovo sa Zapada da što prije rješava kosovsko pitanje, ali ne bi smjela da prizna secesiju Kosova, rekao je politički analitičar Dragoljub Anđelković.

"To pokazuje i poziv Rusije da se uključi , a ako se bude insistirlo na tome da se Amerika u čitav proces uključi, američko uključivanje znači dodatan pritisak na Beograd , a taj pritisak ide u smijeru odricanja od Kosova. mi za to imamo adut rusiju koja nam je uvijek bila prijatelj, saveznik i partner", ističe politički analitičar Dragoljub Anđelković.

Srpski narod ima potrebu rješavanja svog pitanja na Balkanu kako mu istorijski pripada, kaže advokat Goran Petronijević.

" Dugo nismo imali svjedoka koji će da potvrdi da je to istina , sada imamo i to ne jednog nego više , ne samo Rusiju nego i Kinu i još nekoliko velikih sila koje su potpuno razriješile dilemu bipolarnosti međunarodne i svjetske politike" , kaže advokat Goran Petronijević.

Albancima na Balkanu nije cilj samo nezavisno Kosovo, već realizacija projekta Velika Albanija. Srpski narod mora biti spreman na izazove koje će uslijediti narednih godina i pozitivnu promjenu geopolitičkih prilika u svijetu, zaključak je okruglog stola.