latinica  ћирилица
24/12/2017 |  13:03 | Autor: RTRS

Budite umjereni u jelu i piću tokom praznika

Bogate trpeze predstavljaju nezaobilazni dio slavskih i prazničnih gozbi, a prekomjerni unos hrane i pića za posljedicu ima otežano varenje. Obično se nakon obilnih obroka javi nadutost s mučninom, podrigivanje, osjećaj bola i nelagodnosti u gornjem dijelu stomaka.
Suvi kolači - Foto: www.nezavisne.com
Suvi kolačiFoto: www.nezavisne.com

Gastroenterolog Tatjana Cvejić Pašić kaže da je hrana koja se konzumira u vrijeme slavskih i prazničnih trpeza, ali i van njih, često izuzetno kalorična - masna i jaka, te je izrazito teška za varenje.

"Na srpskoj trpezi vijekovima je dominirala hrana puna celuloze, a treba naglasiti da naš digestivni sistem nema mogućnost varenja takve hrane svakodnevno", pojasnila je dr Cvejić Pešić za Tanjug.

Loše životne navike i nedovoljno kretanje, kako kaže, uz konzumiranje visoko energetskih napitaka i visoko kalorične hrane, dovelo je do značajnog porasta metaboličkog sindroma - povećao se broj pacijenata koji boluju od šećerne bolesti tip 2 i povišenog krvnog pritiska.

Procjena je da oko 35 odsto pacijenta koji imaju šećernu bolest tip 2 ima i poremećaj egzokrine funkcije pankreasa.

Cvejić Pešić pojašnjava da se osjećaj nelagodnosti u stomaku, težina, mučnina i pretjerana nadutost mogu smanjiti preparatima pankreasnih enzima.

"Treba naglasiti da pacijenti koji su imali operaciju žučne kese, operaciju želuca i dvanaestopalačnog crijeva imaju veću potrebu za pankreasnim enzimima", kaže doktorka.

Pojašnjava da kod takvih pacijenata nema adekvatne količine žuči za varenje masti ili hrana zbog operativno skraćenih organa "brže propasira", te izlučeni pankreasni enzimi nemaju dovoljno vremena niti adekvatnu PH vrijednost za djelovanje.

Svi pacijenti koji imaju hronični pankreatitis imaju potrebu za stalnom nadoknadom pankreasnih enzima.

"Ukoliko tegobe i dalje postoje uprkos upotrebi pankreasnih enzima, pacijent se mora obratiti svom ljekaru i uraditi laboratorijske analize, pregled stolice, ultrazvučni pregled abdomena radi isključivanja drugih bolesti", zaključila je Cvejić Pešić.

Nadutost, mučnina, podrigivanje, osjećaj bola i nelagodnosti mogu biti i rezultat mnogobrojnih oboljenja digestivnog trakta kao što su čir na želucu i dvanaestopalačnom crevu, oboljenja žučne kese ili gušterače, ali i bolesti tankog crijeva.

Od pomoći može biti i promjena životnih navika kao što je konzumacija manjih i češćih obroka, dovoljno vremena izdvojenog za svaki obrok, izbjegavanje određenih namirnica čijom razgradnjom nastaju gasovi, izbjegavanje "brze hrane", "grickalica" i gaziranih pića.

Izvor: B92