latinica  ћирилица
26/12/2017 |  09:26 ⇒ 09:26 | Autor: RTRS

Šest stanja koja kao simptom mogu imati titranje oka (VIDEO)

Podrhtavanje očnog kapka nije rijedak fenomen, ali to ne znači da je bezazlen. Radi se o prisilnom trzanju očnog kapka sa nekontrolisanom kontrakcijom mišića, što je posljedica iritacije nervnih završetaka u kapcima. Zvanično se naziva blefarospazam ili miomikrija oka.
Oko - Foto: ilustracija
OkoFoto: ilustracija

I gornji i donji kapak mogu da podrhtavaju. Taj je osjećaj prilično neprijatan, a najčešći uzrok toga su stres i premorenost ili izlaganje vjetru i hladnoći. Ipak, ako se simptom uporno javlja više od mjesec dana i imate osjećaj da je sve češći, to može biti znak da je vrijeme da posjetite doktora.

Takođe, ako se osjećaj "igranja" širi na druge dijelove lica i ako ga prati oticanje, tada bi odmah trebalo da potražite savjet ljekara. Ovo su stanja koja kao simptom mogu imati titranje oka. Dok su neka manje opasna i lakše se liječe, druga zahtijevaju dijagnozu i terapiju:

1. Visok krvni pritisak

Pod uticajem naglih promjena krvnog pritiska može doći do iritacije očnog živca, zbog čega kapak počinje da se nekontrolisano grči. Ako vam se to često događa, izmjerite krvni pritisak i potražite pomoć ljekara, ukoliko on, poslije više od tri mjerenja, ostane povišen.

2. Sindrom hroničnog umora

Za razliku od opravdane iscrpljenosti, karakteriše ga osjećaj umora koji traje duže od šest mjeseci, bolni limfni čvorovi. Prije dijagnoze sindroma hroničnog umora treba odbaciti sumnju da se ne radi o konkretnoj bolesti. Kao najčešći uzroci navode se anemija i nizak krvni pritisak. Žene i muškarci sa stalnim osjećajem umora i podrhtavanjem kapka bi trebalo da prekontrolišu šećer u krvi, hormone štitne žljezde, polne hormone, kao i kompletnu krvnu sliku kako bi se isključili drugi mogući uzroci.

3. Nedostatak magnezijuma

Kod nedostatka ovog minerala, česti su grčevi u cijelom tijelu, pa tako i u kapcima. Propratni simptomi su glavobolja i poremećaji sna. Uz dodatak magnezijuma, trebalo bi uzimati i vitamin B.

4. Alkoholizam

Kod titranja kapka koje je nastalo kao posljedica oštećenja mozga, do simptoma dolazi zbog nepravilnog rada živaca. Prestanak konzumacije alkohola može da popravi to stanje, ali posljedice često ostaju u blažem obliku. Osim toga, igranje može da se javi i zbog pretjeranog unosa kofeina.

5. Parkinsonova bolest

Parkinsonova bolest je bolest poremećaja pokreta zbog smanjenja lučenja hemijske supstance dopamina u dijelu mozga koji ima važnu ulogu u kontroli voljnih pokreta. U slučaju ovog uzroka titranja kapka, očito je i podrhtavanje drugih mišića tijela.

6. Poremećaj štitne žljezde

Svi hormoni koje štitna žljezda proizvodi i reguliše imaju uticaj na rad nervnog sistema, kao i na metabolizam cijelog organizma. Ukoliko ti hormoni nisu u ravnoteži, može doći do lupanja srca, podrhtavanja kapaka i promjene u težini. Ako je riječ o prolaznim "igranju" kapaka, koje nema organske uzroke, možete i sami pokušati da zaustavite neprijatne kontrakcije.

Izvor: Agencije