X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
26/12/2017 |  15:48 ⇒ 15:57 | Izvor: RTRS

Šangaj ograničava broj stanovnika na 25 miliona

Kineski grad Šangaj, finansijski centar te zemlje, ograničiće populaciju na 25 miliona stanovnika do 2035. godine u okviru napora za obuzdavanjem "bolesti velikih gradova", saopštile su kineske vlasti, prenosi "Rojters".
Kina, Šangaj (Foto: http://opusteno.rs) -
Kina, Šangaj (Foto: http://opusteno.rs)

Navodi se da je cilj kontrolisanja veličine grada postavljen u okviru plana razvoja Šangaja koji su vlasti u Pekingu usvojile za period od 2017. do 2035. godine.

"Do 2035, broj stanovnika Šangaja biće kontrolisan na nivou od oko 25 miliona ljudi, a ukupna količina zemljišta raspoloživog za gradnju neće preći 3.200 kvadratnih kilometara", objavljeno je sinoć na sajtu kineskog Državnog savjeta (vlade).

Rojters navodi da su kineski državni mediji definisali "bolest velikih gradova" kao nešto što se javlja u megagradovima sa velikim zagađenjem, zagušenjem saobraćaja i manjkom javnih usluga, uključujući obrazovanje i zdravstvenu pomoć.

Sinhua je prošle godine objavila da je Šangaj, koji se nalazi na istočnoj obali Kine, krajem 2015. imao stalnu populaciju od 24,15 miliona ljudi.

Izvor: Tanjug