X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
27/12/2017 |  08:41 | Izvor: RTRS

Ovim gradovima prijeti previše turista

Iako je lijepo biti turista i posjećivati strane gradove, pojedina mjesta poput Venecije odavno su postala prenaseljena.
Prag - Foto: Wikipedia
PragFoto: Wikipedia

Problem "viška“ turista, koji je posljednjih godina najviše pogodio Barselonu i Veneciju, u narednom periodu mogli bi da osjete i drugi gradovi, a potencijalno najugorženijim smatraju se Lisabon, Prag i Marakeš.

U pitanju su podaci Svjetskog savjeta za turizam i putovanja koji je savjetovao ugroženima promjenu turističke politike kako ne bi došlo do "turizmofobije", koja je već izražena u Veneciji i Barseloni.

Poručen je da preveliki broj dolazaka može da prouzrokuje mnoge probleme, a jedan od njih je selidba domaćeg stanovništva. To se najbolje vidi na primjeru Venecije, čiji se broj stanovnika u posljednjih 30 godina prepolovio. Takođe, mnogim mjestima teško je uopšte pristupiti, pa je skoro nemoguće na pravi način uživati u Mona Lizi ili Sikstinskoj kapeli.

S druge strane, pojedini turisti ne znaju kako da se ponašaju, pa je tako spomenik kmerske kulture Angkor Vat procvatom turizma oštećen grafitima.

Kako bi se stvari bar donekle promijenile, Savjet poručuje da bi trebalo ograničiti ulazak na pojedina istorijski važna mjesta (pećina Lasko, Uluru), ali i reklamirati ona manje poznata, ali vrijedna za vidjeti.

Turizam je u punom zamahu, putovanja su sve češća, tako da, ukoliko se u budućnosti nešto ne promijeni, pojedina mjesta i gradove biće skoro nemoguće obilaziti i doživjeti ih u punom sjaju.

Izvor: Agencije