latinica  ћирилица
28/12/2017 |  10:38 ⇒ 10:43 | Autor: RTRS

Moskva- Premijera filma "Kod prijateljstva"

Dokumentarni film o životu mladih pokoljenja Rusije i Republike Srpske "Kod prijateljstva" premijerno je prikazan u Rusiji, a prvo predstavljanje u Srpskoj očekuje se u januaru u Bijeljini.
Premijera dokumentarnog filma o životu mladih pokoljenja Rusije i Republike Srpske "Kod prijateljstva" - Foto: SRNA
Premijera dokumentarnog filma o životu mladih pokoljenja Rusije i Republike Srpske "Kod prijateljstva"Foto: SRNA

Film koji je ove godine sniman u Rusiji i Republici Srpskoj premijerno je prikazan u Azovu i Armaviru.

U ovom jednoipočasovnom filmu predstavljen je život djece uzrasta od 14 do 16 godina iz Rusije i Republike Srpske koja su se, boraveći jedni kod drugih u posjeti, upoznali o istoriji i kulturi bratskih zemalja.

"Djeca koja su učestvovala u ovom projektu, dolazeći u Republiku Srpsku mislila su da idu na ekskurziju, a kada je projekat završen, iz njega su izašli potpuno drugačiji. Ostali su djeca, ali su sazreli kao ljudi jer su počeli da shvataju svu odgovornost za zemlju", istakla je Natalija Pičurina, portparol projekta "Kod prijateljstva".

Ona je istakla na promociji da je ovo film o ljubavi i ratu, napominjući da se i u Republici Srpskoj, kao i u Rusiji ne može pobjeći od ratne teme.

Premijera ovog filma održana je u Azovu i Armaviru zbog toga što se zemlja iz ovih gradova nalazi u Republici Srpskoj na groblju u Višegradu, gdje su sahranjeni ruski i kozački dobrovoljci koji su poginuli u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Tu zemlju iz ruskih gradova u Višegrad donijeli su 2015. godine članovi ruskog međuregionalnog društvenog pokreta "Društvo prijatelja generala Mladića".

Režisera filma "Kod prijateljstva" Nadežda Žerebilo istakla je da je ovaj filmski projekat bio jako težak i moćan, ali isto toliko i veseo, radostan. Ona je istakla da se u Rusiji, kada se čuje riječ Srbija ili Republika Srpska, sva srca širom otvaraju.

"Bilo je jako mnogo materijala i borili smo se za svaki kadar, ali nažalost, nije sve moglo biti prikazano u ovom filmu koji traje sat i po vremena", dodala je Žerebilo.

Јedna od učesnica projekta "Kod prijateljstva" Јelisaveta Prihodko ističe da su svi učesnici projekta sa velikim nestrpljenjem čekali premijeru ovog filma, da su u kontaktu sa drugarima iz Republike Srpske koji, takođe, jedva čekaju premijeru u januaru u Bijeljini.

Јedan od gledalaca kaže da je film dinamičan, interesantan, sa mnogo emocija i da se gleda u jednom dahu.

Film je urađen na inicijativu organizacije Teatar "Kul-šou" uz podršku Fonda "Pravoslavna inicijativa".

Delegacija iz grada Azova, koju je činilo petoro djece, režiser i snimatelj Anton Babič boravila je u posjeti Republici Srpskoj od 18. do 25. jula. Sa učesnicima projekta bio je i protojerej azovskog gradskog okruga Aleksandar Mirošničenko.

Učesnici projekta iz Republike Srpske, među kojima je petoro djece, boravili su u avgustu kod svojih vršnjaka u Rostovskoj oblasti u Rusiji. U delegaciji su bili i predstavnici Srpsko-ruske zajednice "Zavet" iz Bijeljine kao i starješina bijeljinskog Hrama Svetog Pantelejmona protojerej Goran Nenić.

Izvor: SRNA