X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
28/12/2017 |  16:26 | Izvor: RTRS

Spavate pet-šest sati u toku noći? Promijenite navike, jer...

Bez vazduha možemo da živimo otprilike tri minuta, bez vode tri dana, a bez hrane 21 dan. Između vode i hrane postoji nešto podjednako važno za naš organizam: san.
Dobar san - Foto: B92
Dobar sanFoto: B92

Bez sna možemo da živimo 11 dana, a da se pritom svaki dan povećava rizik od smrti, navodi "Јu-Es-Ej tudej".

San je jedna od najvažnijih potreba ljudskog organizma, a često smo skloni da je zanemarujemo. Godinama istraživači i ljekari ispituju ljudski mozak, a nikada nisu dali tačno objašnjenje za to koje su posljedice nedostatka sna.

Ipak, jedno dansko istraživanje iz 2013. godine pokušalo je da odgonetne misteriju vezanu za san. Ovako funkcionišu stvari: naš mozak se hrani energijom iz krvi, a sve dok se krv pumpa, mozak postaje "teži". Tokom sna, određeni dijelovi mozga ne funkcionišu i umanjena potrošnja energije smanjuje oticanje nerava. Krv iz mozga se povlači ostavljajući prazan prostor. Taj proces koji se neprestano odvija u našem mozgu čini san najvažnijim za naše zdravlje.

Ako ne bismo uopšte spavali, toksini bi se sakupljali i poslije 200 sati bi nas konačno i ubili. U slučaju ograničenog sna, isti toksini nas ubijaju, ali vremenom. Nedostatak sna povezuje se sa ozbiljnim stanjima i posljedicama po zdravlje – povećan rizik od srčanog i moždanog udara, glavobolje, Alchajmerova bolest, Parkinsonova bolest...

Stoga ljekari savjetuju da je minimum sedam sati sna neophodno za normalan rad organizma u toku dana, a ne pet ili šest, koliko obično spavamo i dozvoljavamo toksinima da nam se poigravaju sa zdravljem.

Izvor: B92