latinica  ћирилица
29/12/2017 |  08:37 ⇒ 11:03 | Autor: RTRS

Gradonačelniku uručen prvi tom Enciklopedije RS

Predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske Rajko Kuzmanović uručio je primjerak prvog toma Enciklopedije Republike Srpske gradonačelniku Igoru Radojičiću.
Kuzmanović i Radojičić - Foto: RTRS
Kuzmanović i RadojičićFoto: RTRS

Tom prilikom, gradonačelnik Radojičić je podsjetio da je imao privilegiju još kao predsjednik Narodne skupštine RS da bude uključen u uređivački odbor Enciklopedije RS, naglašavajući da se radi o veoma sistematičnom i detaljnom djelu. 

- Ovo je vrlo obiman i značajan posao koji traje već desetak godina. Važno je zbog sadašnjeg, a još više zbog budućeg vremena da se uradi jedno sistematično prikazanje Republike Srpske i svih pojmova iz njene istorije, geografije i drugih nauka odnosno da se daju odrednice na osnovu kojih će u budućnosti moći da se procjenjuje za dalje – rekao je Radojičić. 

Predsjednik ANU RS Rajko Kuzmanović, izjavio je da je u prvom tomu Enciklopedije Banja Luka obrađena vrlo opširno i vrlo detaljno sa svim svojim specifičnostima, te naglasio da je  Enciklopedija najznačajni projekat koji ima RS iz oblasti nauke, obrazovanja, kultre i uopšte iz društvenih i drugih djelatnosti.

- Enciklopedija je, u stvari, lična karta Republike Srpske u kojoj će biti obrađeno 2.600 naseljenih mjesta, s tim da samo grad Banjaluka ima 52 naseljena mjesta. Bitno je da  Enciklopedija dođe na pravo mjesto i ona će biti idealan poklon našim ljudima u inostranstvu, ali i stranim i drugim delegacijama - kazao je Kuzmanović.