latinica  ћирилица
29/12/2017 |  10:47 ⇒ 19:06 | Autor: RTRS

O zahtjevu Bošnjaka 11. januara

Sjednica Vijeća naroda Republike Srpske biće održana 11. januara povodom odluke Kluba Bošnjaka o pokretanju procedure za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa u vezi sa Zakonom o Pravobranilaštvu Republike Srpske, dogovoreno je danas na sjednici Kolegijuma Vijeća naroda.
Vijeće naroda - Foto: RTRS
Vijeće narodaFoto: RTRS

Potpredsjedavajući Vijeća iz reda bošnjačkog naroda Kemo Čamdžija rekao je da je Klub pokrenuo proceduru zato što nijednim članom nije definisano koliko Bošnjaka treba da bude u strukturi zaposlenih u Pravobranilaštvu.

On je izrazio uvjerenje da će svi imati razumijevanja za zahtjeve Kluba Bošnjaka.

U ovom sazivu Vijeća, Klub Bošnjaka je 24 puta pokretao inicijativu za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa.

Šef Kluba Srba u Vijeću naroda Pero Petrović istakao je da rekordan broj inicijativa koje je pokrenuo Klub Bošnjaka jasno govori o njihovoj potrebi da uspore donošenje novih zakona u Republici Srpskoj.

"Volio bih da malobrojni Srbi u Federaciji BiH imaju minimum prava koje Bošnjaci zahtijevaju i ostvaruju u Republici Srpskoj", rekao je Petrović nakon sjednice Kolegijuma Vijeća naroda Srpske.

Klub Bošnjaka je 22. decembra pokrenuo proceduru zaštite vitalnog nacionalnog interesa na Zakon o pravobranilaštvu Republike Srpske.

Izvor: SRNA