latinica  ћирилица
29/12/2017 |  12:08 ⇒ 30/12/2017 | 08:17 | Autor: RTRS

Zvaničnici Srpske u posjeti Klinici za plućne bolesti UKC (VIDEO)

Klinika za plućne bolesti i zvanično je preseljena u rekonstruisanu etažu na Univerzitetskom Kliničkom centru Srpske, čime je potpuno završena rekonstrukcija Centralnog medicinskog bloka. To je i prva Klinika preseljena na Paprikovac sa lokacije u centru grada. Na više od 1.500 metara kvadratnih, pacijentima su na raspolaganju savremeno opremljene prostorije sa 60 kreveta. Nove prostorije obišli su zvaničnici Srpske.
Klinika za plućne bolesti - Foto: RTRS
Klinika za plućne bolestiFoto: RTRS

Umjesto trošnih baraka od sada nove prostorije sa savremenom opremom i vrhunska usluga. Pacijenti su smješteni u dvokrevetnim ili jednokrevetnim sobama, potpuno drugačije u odnosu na dosadašnju situaciju kada je u pojedinim klinikama bilo i po desetak pacijenata u sobi. Svaka soba ima vlastiti toalet, tuš, a omogućena je i stalna komunikacija pacijenta sa medicinskim osobljem posredstvom uređaja za poziv.

Prijemna ambulanta Klinike nalazi se u prizemlju Poliklinike, odnosno južnom krilu, gdje će se i dalje održavati onkološko-pulmološki konzilijumi dva puta sedmično, a hospitalni dio smješten je na četvrtom spratu Centralnog medicinskog bloka, krilima A i B.

Osim novog prostora, poslovodstvo UKC-a radi na usavršavanju kadra i nabavci najsavremenije opreme, kako bi pacijenti imali najbolju uslugu u regionu.

"Ni za vrijeme Јugoslavije, kada je bilo na hiljade fabrika gdje su izdvajanja za zdravstvo bila ogromna, nije uspjelo preseljenje na ovu lokaciju. To je pošlo za rukom sadašnjem rukovodstvu Republike Srpske“, naglasio je Vlado Đajić, v.d.direktora Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske.

Stari objekat Klinike izgrađen je '70-ih godina. Ugovor o rekonstrukciji Centralnog medicinskog bloka potpisan je prije tri godine i on je danas potpuno rekonstruisan – od podruma do 7. sprata, kaže resorni ministar Dragan Bogdanić i ističe da je ovo najveći događaj u zdravstvenom sistemu u poslednjih 50 godina. Bogdanić je naglasio da je u posljednjih 10, 12 godina u zdravstveni sistem je uloženo između 650 i 700 miliona maraka.

Kao rezultat toga, Republika Srpska na jednom mjestu ima sve što treba zdravstvenom sistemu Srpske.

"Dobijanjem uslova kakvi su u novim prostorijama, sigurno će biti bolje i za pacijente i za zdravstvene radnike. Želim svim zaposlenim manji broj bolničkih dana, a to će biti prilika da se smanje i troškovi liječenja pacijenata“, rekao je Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske.

Premijerka Željka Cvijanović izrazila je zadovoljstvo zbog realizacije još jedne faze u okviru strateškog projekta u zdravstva. Govoreći o kreditnim sredstvima, uz pomoć kojih je realizovan ovaj projekat, premijerka je poručila da je zdravstveni sistem sposoban da to iznese. Republika Srpska stoji puno bolje u finansijskom i ekonomskom smislu, kaže premijerka.

"Mi uporno vraćamo mnogo više, oko 100 miliona više nego što uzimamo, tako da smo u stanju da servisiramo obaveze i da više vratimo nego što ćemo uzeti duga. Nikome ne pada na pamet da se odrekne zaduženja, kad su u pitanju ovakvi strateški projekti“, rekla je Cvijanović.

Cvijanovićeva je posjetila i Kliniku za dječije bolesti, gdje je najmlađima podijelila paketiće.

Na onkološko-pulmološkom konzilijumu razmatra se oko 1.500 kompleksnih slučajeva godišnje, a mjesečno se aplicira oko 180 hemoterapija. Deset ljekara Klinike, od kojih su tri profesora, jedan magistar medicinskih nauka, dva primarijusa i tri lekara supspecijalista, godišnje obave oko 1.550 konzilijarnih pregleda.