latinica  ћирилица
29/12/2017 |  12:24 | Autor: RTRS

Neistinita Žigmanova izjava

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocijenio je da vlasti Srbije stalno ističu potrebu očuvanja dobrih međunacionalnih odnosa i izgradnje povjerenja, te da je neistinita izjava predsjednika Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislava Žigmanova da Hrvate u toj pokrajini prate strah i nesigurnost.
Miodrag Linta - Foto: TANЈUG
Miodrag LintaFoto: TANЈUG

Predstavnici vlasti Srbije i Autonomne pokrajine Vojvodine nisu dali nijednu izjavu u javnosti u ilju širenja nepovjerenja i mržnje prema hrvatskoj nacionalnoj manjini, naveo je Linta.

"Nažalost, najviši predstavnici Hrvatske svojim izjavama i ponašanjem šire strah, nepovjerenje i mržnju prema preostalim Srbima u Hrvatskoj i prema stotinama hiljada protjeranih Srba", navodi Linta u saopštenju u kojem kritikuje Žigmanovu izjavu za zagrebačku televiziju Nova, da Hrvati u Vojvodini žive u ambijentu sa antihrvatskim sadržajima koje postiču, između ostalog, najviši predstavnici vlasti.

Linta ističe da je posebno provokativna izjava Žigmanova da su Hrvati iz Srbije ljubomorni na predstavnike srpske zajednice u Hrvatskoj po mnogim pitanjima, među kojima su pitanja garantovanih mjesta u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti.

Tri garantovana poslanička mjesta Srbima u hrvatskom parlamentu, ističe Linta, nisu pomogla da se riješe njihovi brojni problemi u vezi sa povratkom otetih imovinskih, stečenih i statusnih prava.

"Takođe, nisu pomogli da Hrvatska konačno počne da poštuje sopstveni Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina iz 2003. godine, kojim se garantuje upotreba srpskog jezika i ćirilice i zapošljavanje Srba u policiji, pravosuđu, državnoj upravi, prosvjeti, zdrvstvu i drugo", naveo je Linta.

Izvor: SRNA