latinica  ћирилица
29/12/2017 |  13:57 ⇒ 19:05 | Autor: RTRS

Grujičić: Otvaranje radnih mjesta prioritet za iduću godinu

Načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić rekao je da će prioritet u narednoj godini biti otvaranje novih proizvodnih pogona i radnih mjesta za šta su stvoreni određeni preduslovi.
Mladen Grujičić - Foto: RTRS
Mladen GrujičićFoto: RTRS

"Opština je otkupila ili je u fazi otkupa objekata nekoliko bivših firmi koje godinama ne rade i uspostavili smo kontakte i saradnju sa potencijalnim investitorima koji su spremni da ulože sredstva i pokrenu proizvodnju stolica, zatim građevinskih kontejnera i aluminijumske stolarije, preradu mlijeka i poljoprivrednih proizvoda", istakao je Grujičić.

On je naveo da bi u početku u tim prerađivačkim i proizvodnim pogonima zaposlenje trebalo da dobije oko 200 radnika, a da bi se taj broj utrostučio za izvjesno vrijeme.

Kao investitora Grujičić je naveo preduzetnike i vlasnike kompanija iz Srbije i Austrije, a postoji mogućnost njihove kooperacije i sa kompanijama iz Republike Srpske i BiH.

Grujičić je istakao da će iduće godine prioritet biti da se zaustavi iseljavanje stanovništva sa područja ove opštine i stvaranje uslova da se ljudi iz drugih sredina počnu doseljavati u Srebrenicu zbog zapošljavanja.

Rekao je da je Vlada Srbije uplatila milion evra na račun opštine za kupovinu objekata bivšeg transportnog preduzeća u Potočarima za otvaranje proizvodne hale u kojoj će za početak zaposlenje dobiti stotinu radnika.

Grujičić je rekao da je za sutra zakazana tematska sjednica Skupštine opštine na kojoj bi trebalo da bude donesena odluka o uvrštavanju tih sredstava u rebalans budžeta za ovu godinu da bi odmah nakon praznika proizvodna hala mogla da bude kupljena.

Ovu godinu Grujičić je ocijenio uspješnom, rekavši da se privodi kraju realizacija brojnih infrastrukturnih projekata koji se grade sredstvima Vlade Srbije u iznosu od tri miliona evra.

Grujičić kaže da je riječ o rekonstrukciji glavne saobraćajnice kroz Srebrenicu, izgradnji dječijeg obdaništa, trotoara u Srebrenici i Skelanima, obnovi nekoliko stambenih zgrada i velikog broja lokalnih puteva, vodovoda, kao i izgradnji poslovne hale i mnoštvu manjih projekata koji su završeni zahvaljujući tim sredstvima.

On je istakao da opština ovu godinu završava sa 1,8 miliona KM suficita, zahvaljujući pomoći Srbije za stabilizaciju budžeta i izmirenje dugova u iznosu od dva miliona evra koja su na račun opštine uplaćena krajem 2015. godine.

Sa jučerašnjom uplatom, ukupna pomoć Srbije opštini Srebrenici za dvije godine iznosi šest miliona evra.

Izvor: SRNA