latinica  ћирилица
29/12/2017 |  14:42 ⇒ 14:44 | Autor: RTRS

Otpad pronađen u Obrenovcu toksičan i kancerogen

Otpad koji je otkriven u Vukićevici kod Obrenovca, toksičan je i kancerogen, izjavio je ministar zaštite životne sredine Goran Trivan, navodeći da ovo nije jedini slučaj odlaganja opasnog otpada u Srbiji.
Otpad pronađen u Obrenovcu toksičan i kancerogen - Foto: Screenshot
Otpad pronađen u Obrenovcu toksičan i kancerogenFoto: Screenshot

Na privatnoj parceli kod Obrenovca  nedavno je pronađeno 20 tona zakopanog opasnog otpada, koji je mogao da izazove ozbiljne posljedice po životnu sredinu i zdravlje ljudi.

Na konferenciji za novinare u Obrenovcu je rečeno da je riječ o izuzetno toksičnom otpadu koji bi se narednih decenija rastvarao i ozbiljno uticao na zdravlje lokalnog stanovništva.

Uviđaj je zpočeo 17. decembra i trajao je tri dana. Vlasnik objekta na kom je skladišten toksični otpad je priveden i određen mu je pritvor do 30 dana.

Tužilaštvo provjerava ima li još osoba koje su učestvovale u ovom slučaj. Ukoliko bude posljedica po zdravlje ljudi u okolnim selima, djelo za koje je sada zaprijećena kazna od pet godina zatvora moglo bi da bude prekvalifikovano.

Ministar Trivan navodi da je taj otpad izuzetno toksičan i kancerogen i da građani nemaju razlog za paniku, već da su imali prava da budu obaviješteni o svemu. Izjavio je da su odmah dali uzorke vode iz lokalnih bunara na analizu.

- Nadam se da smo spriječili veću katastrofu. Nećemo dozvoliti da se ovakve stvari rade nekažnjivo - rekao je Trivan.

Ilija Bričevski iz Instituta MOL je rekao da je pronađena vrsta "stogodišnje bombe" koja svaki dan po malo eksplodira. U pitanju su, ističe, toksične i kancerogene supstance. Ovakav otpad može da nastane u prerađivačkim fazama u industriji i u zanatskim radnjama.

Odakle je stigao i ko je učestvovao u uklanjanju saznaće se kada istraga bude privedena kraju.

Mještani ovog sela ne koriste pijaću vodu iz bunara godinama unazad jer nije bila hemijski ispravna. Cisterne sa pijaćom vodom već deset godina dolaze dva puta nedeljno, a sada svakodnevno.

Upitan kakva je svrha Bezbjednosno informativne agencije u procesu istrage, Trivan rekao da je BIA zbog resursa kojima raspolaže za ovu vrstu djelatnosti najvažnija.

Izvor: RTS