latinica  ћирилица
29/12/2017 |  15:03 ⇒ 20:05 | Autor: RTRS

Vlada RS: Saglasnost na revidirani tekst "Strateškog plana ruralnog razvoja BiH - Okvirni dokument" (VIDEO)

Vlada Republike Srpske dala je saglasnost na revidirani tekst "Strateškog plana ruralnog razvoja BiH - Okvirni dokument", čiju je izradu i usvajanju Evropska komisija definisala kao preduslov za uvrštavanje sektora poljoprivrede i ruralnog razvoja u proces programiranja Instrumenta pretpristupne pomoći /IPA 2/ EU za BiH.
Banjaluka - Vlada Republike Srpske - sjednica - Foto: SRNA
Banjaluka - Vlada Republike Srpske - sjednicaFoto: SRNA

Do saglasnosti Vlade došlo je nakon dopisa šefa Delegacije EU u BiH Larsa Gunara Vigemarka u kojem su sadržane garancije kojima se izražava njegova spremnost da lične i kapacitete misije EU angažuje u pravcu pozicioniranja i realizacije procesa programiranja u skladu sa usaglašenom Odlukom o sistemu koordinacije procesa evropskih integracija u BiH, te se na taj način djeluje u pravcu otklanjanja niza nedostataka i problema u procesu programiranja na koje su nadležne institucije Republike Srpske permanentno ukazivale.

“Vlada Republike Srpske je saglasna da finalni naziv dokumenta iz tačke 1. Zaključka glasi: `Strateški plan ruralnog razvoja BiH – Okvirni dokument`, jer isti adekvatnije reflektuje ustavne nadležnosti pojedinih nivoa vlasti u BiH u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja u odnosu na prvobitni prijedlog naziva dokumenta, prema kojem su institucije Republike Srpske izrazile rezerve.”

Vlada Republike Srpske zahtijeva od svih relevantnih aktera u BiH da se proces programiranja sredstava pomoći Evropske unije realizuje u skladu sa usaglašenom Odlukom o sistemu koordinacije procesa evropskih integracija u BiH, te apsolutno odbacuje mogućnost realizacije procesa programiranja u okviru „sektorskih grupa za programiranje“, koje su uspostavljene izvan sistema koordinacije procesa evropskih integracija i bez saglasnosti Vlade Republike Srpske.

“Vlada obavezuje sve aktere iz Republike Srpske angažovane na poslovima evropskih integracija, uključujući i potencijalni proces programiranja sredstava pomoći Evropske unije, na striktno poštovanje i pridržavanje „Odluke o ostvarivanju koordinacije republičkih organa uprave u sprovođenju aktivnosti u oblasti evropskih integracija i međunarodne saradnje”.

Zadužuje se Ministarstvo za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske da, u svojstvu republičkog koordinatora procesa evropskih integracija, redovno izvještava Vladu Republike Srpske o procesu programiranja sredstava pomoći Evropske unije za 2018. godinu, te u slučaju da problemi i manjkavosti u procesu programiranja ne budu riješeni na odgovarajući način, Vlada će saglasnost iz tačke 2. Zaključka povući, a sve aktivnosti na sprovođenju dokumenta iz tačke 1. Zaključka obustaviti.