latinica  ћирилица
29/12/2017 |  15:28 ⇒ 20:04 | Autor: RTRS

Istočno Novo Sarajevo raspisao tender za izgradnju Trga Republike Srbije (VIDEO)

Opština Istočno Novo Sarajevo raspisala je danas tender za izgradnju Trga Republike Srbije u vrijednosti milion evra, koje je za realizaciju ovog projekta donirala Vlada Srbije.
I. Sarajevo gradi Trg Republike Srbije - Foto: RTRS
I. Sarajevo gradi Trg Republike SrbijeFoto: RTRS

Opština Istočno Novo Sarajevo raspisala je tender za izgradnju Trga Republike Srbije u vrijednosti milion evra, koje je za realizaciju ovog projekta donirala Vlada Srbije, izjavio je danas načelnik ove lokalne zajednice Ljubiša Ćosić.

"Riječ je o najvećoj pojedinačnoj donaciji koju je opština Istočno Novo Sarajevo ikad dobila. Danas smo raspisali tender za izgradnju trga i ispoštovali sve neophodne procedure", rekao je Ćosić novinarima.

Trg Republike Srpske će imati centralnu zonu od 9.000 metara kvadratnih popločanih prirodnim kamenom, spomenik, dvije gradske česme, fontane i klupe, te "zelenu zonu" koja se naslanja na dvoranu, a koja će biti u mogućnosti da primi 2.100 gledalaca.

"Važnost projekta nam nameće obavezu da raspišemo javni poziv i konsultujemo brojne aktere javnog života da bi izabrali adekvatan spomenik ili figuru koja će najbolje reprezentovati ovaj trg i biti njegov centralni dio", rekao je Ćosić.

Fontana će se uklapati u idejno rješenje, biće dužine dva puta 12 metara i imati vodoskoke.

Prema Ćosićevim riječima, pored trga će biti i javni parking-prostor sa 300 mjesta, vrijedan 400.000 KM, za čiju izgradnju i uređenje su sredstva obezbijeđena iz budžeta opštine Istočno Novo Sarajevo.

"Tender koji je raspisan danas se zatvara 21. januara", precizirao je Ćosić, ističući da popločavanje trga obuhvata polovinu vrijednosti radova, dok se ostatak odnosi na elektroinstalacije, te radove na parku, fontani i za hortikulturu.

On je naglasio da će trg predstavljati "srce Istočnog Novog Sarajeva" i čitavog grada Istočno Sarajevo s obzirom na to da će biti najreprezentativniji objekat ovog tipa u istočnom dijelu Republike Srpske.

"Trg će, zajedno sa dvoranom, biti kruna našeg rada. Danas smo objavili tender za izgradnju trga u vrijednosti od 1.955.000 KM, što je vrijednost donatorskih sredstava koje smo dobili koja će izabranom izvođaču radova biti plaćana putem Vlade Republike Srpske, a dodijeljena su od Vlade Srbije. Sve neophodne procedure i izbor izvođača će obaviti adminstracija opštine Istočno Novo Sarajevo", rekao je Ćosić.

Načelnik Istočnog Novog Sarajeva najavio je da će uskoro biti objavljen i tender i za drugi kapitalni projekt u ovoj lokalanoj zajednici, a to je obnova dvorane čiji se krov urušio usljed sniježnog nevremena 2012. godine.

"Riječ je o dva projekta. Najdalje za mjesec dana biće objavljen tender i za rekonstrukciju sportske dvorane kapaciteta 2.100 gledalaca za čiju vrijednost investicije očekujemo da neće preći 3,5 miliona KM. Vlada Republike Srpske je obezbijedila već dva milina KM u budžetu Srpske, dok će 1,5 miliona KM biti sufinansirano iz budžeta opštine Istočno Novo Sarajevo u periodu od dvije godine", precizirao je Ćosić.

On je ukazao da je realizacija projekta izgradnje trga i obnove dvorane međusobno povezana, te će se prilikom izbora izvođača radova za trg voditi računa i o izboru izvođača radova za dvoranu.

"To činimo da bi radovi tekli paralelno i kako bi se dvorana prvenstveno zatvorila, uradila čelična i panelno stakleno-fasadna konstrukcija i adekvatno popločao trg. Zbog različitih izvora sredstava, danas smo raspisali tender za izgradu trga", rekao je načelnik.

Prema njegovim riječima, u Regulacionom planu se u svakom detalju vodilo računa tako da će se investirati i u saobraćajnicu.

"Nadam se da ćemo uspjeti da ispoštujemo rok izgradnje ovog projekta, a to je šest mjeseci poštujući izradu radova i na dvorani. Kada je riječ o dvorani nastojaćemo da period izvođenja radova limitiramo na 10 do 12 mjeseci", naveo je Ćosić.

Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo smatra da bi do kraja februara 2019. godine nova dvorana mogla biti u funkciji.

Izvor: Srna