latinica  ћирилица
29/12/2017 |  15:58 | Autor: RTRS

Rahoj: Formirati katalonski parlament 17. januara

Premijer Španije Marijano Rahoj pozvao je da se katalonski parlament formira 17. januara, poslije nedavno održanih regionalnih izborima na kojima su separatističke partije osvojile tijesnu većinu u parlamentu.

To je prvi korak ka ponovnom formiranju lokalne vlade pošto je prethodnu raspustio španski premijer nakon što su u oktobru katalonski poslanici, u tadašnjem sazivu, glasali za proglašenje te španske pokrajine nezavisnom republikom.

Po formiranju parlamenta, poslanici moraju da predlože kandidata koji će da predvoditi regionalnu vladu i koji prvo mora da se suoči sa glasanjem o povjerenju, navodi Rojters.

Britanska agencija napominje da bi separatističke partije mogle da imaju poteškoće prilikom formiranja vlade s obzirom na to da su mnogi od njihovih lidera suočeni sa sudskim procesima.

Smijenjeni katalonski lider Karles Puđdamon pozvao je prošle nedjelje špansku vladu da mu dopusti da se vrati u Španiju kako bi prisustvovao prvoj sjednici novog katalonskog parlamenta i postao novi predsjednik Katalonije.

Separatističke partije osvojile su tijesnu  većinu u parlamentu na nedavnim regionalnim izborima, ali još nije izvesno da li će Puđdamon i ostali privedeni lideri moći da prisustvuju sjednicama parlamenta.

"Želim da se vratim u Kataloniju što prije. Htio bih da se vratim odmah. Bila bi to dobra vijest za Španiju", rekao je Puđdamon u intervjuu za Rojters.

Puđdamon koji poziva špansku vladu na dijalog radi rješenja tenzija između Barselone i Madrida, rekao je da je spreman da sasluša svaku ponudu premijera Marijana Rahoja čak iako je to manje od nezavisnosti.

"Ako španska država ima prijedlog za Kataloniju, treba da ga saslušamo", rekao je Puđdamon navodeći da želi dijalog jednakih.

Izvor: Tanjug