latinica  ћирилица
29/12/2017 |  16:42 | Autor: RTRS

Turska - Oslobođene osobe koje su nesvjesno preusmjerene na "Bajlok"

Turske vlasti su počele da oslobađaju pojedine osobe koje su uhapšene zbog umiješanosti u vojni puč u Turskoj, nakon što se ispostavilo da je na hiljade njih nesvjesno bilo usmjereno na aplikaciju za slanje poruka koju koriste oni koji su organizovali vojni udar, prenijeli su lokalni mediji.
Turska policija - Foto: AFP
Turska policijaFoto: AFP

Ankara je identifikovala 215.000 korisnika aplikacije "Bajlok", a istraga je sprovedena protiv više od 23.000 ljudi.

Vlasti su saopštile da je većina onih koji su pod istragom nesvjesno pristupilo "Bajloku" preko druge aplikacije, koju su učesnici zavjere kreirali, dok je, s druge strane, izdat nalog za hapšenje programera koji je napravio aplikaciju.

Državni tužilac u Ankari je ranije ove sedmice izjavio da "Bajlok" ostaje jedan od glavnih pokazatelja saradnje sa organizatorima zavjere, ali je dodao da će zatražiti oslobađanje oko 1.000 osumnjičenih, ukoliko protiv njih ne postoje drugi dokazi.

Iz kancelarije državnog tužioca je saopšteno da će se provjeriti slučajevi 11.480 osumnjičenih, koji su nesvjesno preusmjereni na "Bajlok".

NTV je prenijela da je oslobođena 161 osumnjičena osoba u Istanbulu, njih 27 u Ankari, dok je u Dijarbakiru oslobođeno 14 lica.

Slučajevi još 36 osoba u pokrajini Јalova su i dalje predmet ponovnog razmatranja.

Izvor: SRNA