X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
29/12/2017 |  17:28 | Izvor: RTRS

Reklama zbog koje ćete poželjeti da ostavite pušenje (VIDEO)

Pušači znaju koliko je teško uspješno se riješiti cigareta, ali na to bi vas možda mogla podstaći nova reklama koju je objavio Zavod za javno zdravstvo Engleske u sklopu svoje antipušačke kampanje.
Cigarete - Foto: ilustracija
CigareteFoto: ilustracija

U videu je prikazano kako razni otrovi iz cigarete ulaze u krv i šire se tijelom uzrokujući oštećenja svih organa.

"Ljudi znaju da pušenje oštećuje pluća, ali malo je njih upoznato s činjenicom da otrov takođe dolazi do drugih organa. Naša nova televizijska reklama pokazuje kako svaka cigareta šalje otrovne hemikalije u krvotok u nekoliko sekundi. Na ovaj način pokušavamo da podstaknemo sve pušače da jedna od njihovih novogodišnjih odluka bude prestanak pušenja", rekao je Džon Njuton iz Zavoda za javno zdravlje Engleske.

Pušenjem svake cigarete u tijelo unosimo preko četiri hiljade raznih hemikalija od kojih su čak 70 dokazani uzročnici raka.

"Pušenje uzrokuje oštećenje unutrašnjih organa i kostiju i povećava šanse za obolijevanje od raznih bolesti uključujući rak pluća, kostiju, bubrega, usta i probavnog trakta. Dobra vijest je da bez obzira koliko dugo ste pušač, prestankom pušenja u kratkom roku smanjujete taj rizik", objasnila je doktorka Daun Harper.

Izvor: B92