latinica  ћирилица
29/12/2017 |  17:43 ⇒ 20:17 | Autor: RTRS

Potpisana saradnja između kompanije Alumina i RMU Banovići (VIDEO)

Predstavnici zvorničke kompanije Alumina potpisali su ugovor sa predstavnicima Rudnika mrkog uglja iz Banovića o poslovnoj saradnji za narednu godinu. Vrijednost potpisanog ugovora je 29 miliona maraka, a potpisivanje je kruna još jedne uspješne poslovne godine zvorničkog privrednog giganta koji je ove godine ostvario dobit od oko 10 miliona maraka.
Poptisana saradnja između kompanije Alumina i RMU Banovići - Foto: RTRS
Poptisana saradnja između kompanije Alumina i RMU BanovićiFoto: RTRS

Prema ugovoru, rudnik mrkog uglja iz Banovića dužan je u 2018. Alumini isporučiti 200.000 tona mrkog uglja, što je za 30 odsto više u odnosu na isporuku ove godine.

"Ako uzmemo u obzir da su sve domaći resursi, onda je ovaj ugovor izuzetno bitan i za cijelu Bosnu i Hercegovinu, isto tako i za Federaciju i za Republiku Srpsku", rekao je direktor RMU Banovići Munever Čergić.

Potpisani ugovor rezultat je odlične poslovne saradnje Alumine i rudnika iz Banovića.

Milorad Motika, predsjednik Upravnog odbora Alumine ističe da je za ovo preduzeće ugalj mnogo bitan resurs zato što zamjenjuje gas, koji je dosta skuplji od uglja.

"Nama je bitno da su isporuke uglja na vrijeme, što Banovići i ispunjavaju", kaže Motika.

Povećanje količine uglja, između ostalog, omogućiće povećanje proizvodnje. Ova kompanija je predstavila osam novih proizvoda koji će biti dostupni do kraja sljedeće godine, a to su: tri tipa silikagelova i još dva tipa specijalnih zeolita.

Novi proizvodi znače i nova tržišta. Alumina izvozi u 44 zemlje na pet kontinenata. Nadaju se da će u toku naredne godine uspjeti i da izađu na tržište Јapana, s obzirom da su ove godine sklopili neke dogovore.

U izgradnju pet objekata, Alumina je ove godine investirala oko 25 miliona maraka, a zaposleno je i više od 300 radnika.