latinica  ћирилица
29/12/2017 |  19:23 ⇒ 30/12/2017 | 08:02 | Autor: RTRS

Istekao rok za primjenu arbitraže; hoće li Slovenija početi kažnjavati hrvatske ribare? (VIDEO)

Kraj godine nije donio kraj sporu Hrvatske i Slovenije o granici u Piranskom zalivu ili za Hrvate Savudrijskoj uvali. Danas je istekao rok od šest mjeseci za primjenu arbitražne odluke o ovom graničnom sporu, a niti jedna strana ne odustaje od svoje politike.
Piranski zaliv (Foto: dnevnik.ba) -
Piranski zaliv (Foto: dnevnik.ba)

Premijer Hrvatske Andrej Plenković, prije šest mjeseci kada je arbitražni sud donio odluku,rekao je da ona za Hrvatsku ni na koji način nije obavezujuća.

Šest mjeseci kasnije, retorika je ista, a stanje na terenu nepromijenjeno. Da se građane išta pita, kaže hrvatski ribar Ecio Kocijančić', problema ne bi bilo. I danas ga je dočekala slovenačka policija, potom upozorila, a on je svoj posao nastavio raditi.

“Oni rade svoj posao, kao i mi naš. Nisu ni oni krivi, politika je tu u pitanju”, kaže Ecio.

Da se odluke sa papira ne prenose na teren, potvrđuju i drugi ribari. Јutros su se vratili u luku, ali ne zbog policije, nego zbog slabog ulova.

“Uvijek dolaze ako radimo. Kontrolišu nas, gledaju, ko smo i šta smo, i kažu da smo u njihovom moru. Naša policija bude tu u blizini i mi nastavimo normalno da radimo”.

Dok ribari svoj posao pošteno rade, države zvanično razmjenjuju samo diplomatske note. Zagreb je još juče Ljubljanu pozvao da se suzdrži od jednostrane primjene mjera. Slovenija je danas uzvratila sa dvije – pozivom na razgovor o implemenaciji presude i “protestom” zbog više od hiljadu slučaja kršenja granične linije.

I dok je na moru napeto, na kopnu hrvatska i slovenačka policija sarađuje sasvim normalno. Problema ne vidi ni hrvatska vlast.

“Sastanci hrvatskih političara sa građanima u pograničnim zonama su nešto što redovito radi hrvatska policija. Tako se održavaju sastanci i sa ribarima. Nikakvih posebnih uputa tu nema i oni normalno rade svoj posao”, ističe Davor Božinović, ministar unutrašnjih poslova Hrvatske.

Pošto je rok od šest mjeseci za primjenu odluke istekao, slovenački policajci već od sutra mogli bi hrvatske ribare kažnjavati sa 420 ili najviše 4.000 evra.

Iako su se Pleković i Cerar sastajali čak devet puta o ovom pitanju, rješenja nema ni na vidiku.

Napetu situaciju pomno prate i iz Brisela, a jedina “prednost” Slovenije u ovom sporu je to što Hrvatskoj može zadati nove političke udarce – blokirati uvođenje evra ili ulazak u šengen zonu što bi moglo imati velike posljedice za hrvatski turizam.