X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
30/12/2017 |  09:00 ⇒ 09:03 | Izvor: RTRS

Naučnici izumili flaster koji sam proizvodi insulin

Milioni ljudi koji boluju od dijabetesa konačno bi mogli da se riješe bolnih insulinskih injekcija, budući da su naučnici izumeii flaster koji podstiče organizam da sam proizvede insulin i da kontroliše nivo šećera u krvi.
Flaster (Foto: Thinkstock) -
Flaster (Foto: Thinkstock)

Biohemijski oblikovan tretman "radi" tako što ispušta prirodnu supstancu koja se izdvaja iz smeđih algi i miješa sa terapeutskim sredstvima, putem otapajućih mikronskih otvora. Dizajniran je da brzo ispušta aktivne sastojke kada je to potrebno, i polako ili nikako - ako je nivo glukoze stabilan.

Efikasnost tretmana dokazana je testiranjem na miševima, a uskoro će početi i testovi na ljudima.

Broj osoba oboljelih od dijabetesa raste drastično iz godine u godinu. Pretpostavlja se da ih na cijelom svijetu ima 371 milion. Dijabetes može da prouzrokuje sljepilo, otkazivanje bubrega, srčani udar, moždani udar i amputaciju udova.

Insulin je hormon koji proizvodi pankreas. On omogućava organizmu da koristi glukozu iz ugljenih hidrata u hrani koju jedemo. Luči glukozu iz krvi u ćelije, gdje se šećer konvertuje u energiju i skladišti.

Kod dijabetičara, koji boluju od dijabetesa tipa 2, organizam ne može da proizvede ili koristi insulin, zbog čega mnogi pacijenti primaju insulinsku terapiju putem injekcija. Problem je to što injekcijom unose svu količinu odjednom, dok se iz flastera ispušta potrebna količina tokom cijelog dana.

Izvor: Agencije