X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
30/12/2017 |  09:03 ⇒ 09:03 | Izvor: RTRS

Zašto meteori eksplodiraju prije nego što udare u Zemlju? (VIDEO)

Ako ste ikada pažljivije posmatrali nebo tokom vedrih noći, verovatno ste bar jednom primjetili zvijezde padalice, nebeske objekte koji se kreću prividno ogromnom brzinom i iza sebe ostavljaju trag.
Meteor (Foto: Thinkstock) -
Meteor (Foto: Thinkstock)

Naravno, nije riječ o zvijezdama već o daleko manjim čvrstim tijelima koja ulaze u Zemljinu atmosferu, sagorijevajući pritom usljed nastalog trijenja. Objekti veličine kamenčića šljunka obično izgore vrlo brzo, dok oni veličine nekoliko metara u prečniku dospiju mnogo bliže površini prije nego što eksplodiraju.

Јedan od takvih događaja bila je Tunguska eksplozija 1908. godine, tokom koje je meteor ušao u atmosferu i eksplozijom okončao svoj put iznad Sibira u Rusiji. Toplina nastala usljed eksplozije osjetila se šezdesetak kilometara dalje od tačke udara, toliko snažnog da su ga zabilježili i seizmolozi u Velikoj Britaniji.

Procjenjuje se da je taj meteor bio prečnika većeg od 36 metara i težio gotovo 100 miliona kilograma. Udario je u Zemlju brzinom od oko 54.000 kilometara na sat i eksplodirao na visini od oko 8,5 kilometara, pri čemu je vazduh oko sebe, za kratko vrijeme, zagrijao na gotovo 25.000 stepeni Celzijusovih. Smatra se da je eksplozija bila 185 jača od nuklearne bombe.

Sličan incident, iako daleko manjih razmjera, dogodio se u Čeljabinsku, takođe u Rusiji, 2013. godine. Ovoga puta naučnici su uspjeli da zabilježe koliku je silu udar stvorio, koliku količinu svjetla i toplote je meteor ispustio, kao i tačan sastav njegovih ostataka.

Izvor: Agencije