latinica  ћирилица
30/12/2017 |  09:10 ⇒ 09:10 | Autor: RTRS

Јapanski naučnik pronašao samoobnavljajuće staklo (VIDEO)

Јedan japanski naučnik slučajno je otkrio novi tip stakla koje može da se popravi na jednostavan način, i to tako što se slomljeni dijelovi pritisnu zajedno. Nesumnjivo je, međutim, da će morati još da sačeka dok se njegova inovacija ne nametne industriji.
Јi Јanagisava, naučnik sa Univerziteta u Tokiju - Foto: Screenshot/YouTube
Јi Јanagisava, naučnik sa Univerziteta u TokijuFoto: Screenshot/YouTube

Јi Јanagisava, naučnik sa Univerziteta u Tokiju, novi materijal je otkrio slučajno, dok je proučavao ljepkove sposobne za djelovanje na vlažnim površinama.

U laboratorijskom eksperimentu, 33-godišnji Јanagisava je polomio mali komad stakla napola, a zatim pritisnuo dva dijela jedan uz drugi 30 sekundi, na sobnoj temperaturi. Tada se dogodilo "čudo" - staklo je ponovo bilo u jednom komadu.

Novi komad rekonstruisanog stakla čini se veoma otporan. U pitanju je organsko staklo, slično akrilnom staklu, koje se proizvodi od kombinacije polimera, polietera i tioureje ili tiokarbamida, čije vodonične veze, prema Јanagisavinom ispitivanju, daju staklu samoobnavljajuću sposobnost.

Drugi naučnici pokazali su slična svojstva sa kaučukom ili gelom, ali je japanski istraživač prvi koji je do njih došao sa jednim tipom stakla, a da prethodno nije morao da ga otopi.

Ova inovacija mogla bi da omogući dvostruko ili čak trostruko duži rok trajanja brojnih predmeta od stakla, poput automobilskog vjetrobranskog stakla ili građevinskog materijala, smatra japanski naučnik.

Izvor: Agencije