X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
30/12/2017 |  09:26 | Izvor: RTRS

Da li znate šta bebe nasljeđuju od mame, a šta od tate?

Postoji mnogo gena koji su odgovorni za jedinstven izgled ljudi. Geni se mješaju pa je nekada teško odrediti na koga dijete tačno liči. Za neke gene se, ipak, zna da li potiču od majke ili od oca.
Bebe blizanci - Foto: Screenshot
Bebe blizanciFoto: Screenshot

Genetičari su se bacili na posao i ustanovili da kosu najčešće nasljeđujemo po majčinoj liniji. Od majke ćete dobiti nožni palac, pa i "broj noge", odnosno veličinu stopala, ako ste žensko. Od oca ćete naslijediti nos i uši.

Nije pravilo, ali je češći slučaj da dječaci liče na majke, a djevojčice na očeve.

Boju kože određuje stotinak pomješanih gena. Ljudi svijetle kose i očiju najčešće imaju plavooke ili zelenooke nasljednike.

Ako jedan roditelj ima tamnu, a drugi svjetlu kosu, dijete će biti tamnije kose ili će dobiti srednju, pomješanu nijansu. Ako je jedan od roditelja kovrdžave kose, dijete će takođe biti kovrdžavo.

Sve zavisi i od toga da li ima dominantni gen majke ili oca. Dominantni geni su: tamna koža, tamne oči, kovrdžava i tamna kosa, veliki nos, debele usne, široka brada. S druge strane, slabi geni su: svijetla i crvena kosa, ravna kosa, plave ili sive oči, svijetla koža, ljevorukost.

Način na koji će geni djelovati na dijete koje tek poprima fizički izgled ne može uvijek sa sigurnošću da se predvidi. Fizičke karakteristike osobe rezultat su interakcije više roditeljskih gena, pa se ne može znati krajnji ishod.

Izvor: Agencije