latinica  ћирилица
30/12/2017 |  15:50 ⇒ 19:31 | Autor: RTRS

Lončari - završena gradnja nove školske zgrade

U Lončarima u Donjem Žabaru na izmaku stare 2017. godine, završena je gradnja nove školske zgrade za učenike od prvog do petog razreda Osnovne škole. Rađena je sredstvima Vlada Srbije, Republike Srpske, Distrikta i još nekih humanitarnih organizacija. Zadovoljstvo i radost učenika, roditelja i nastavnika, jer će drugo polugodište biti nastavljeno u novim prostorijama, rađenim po najvišim standardima.
Osnovna škola u Lončarima - Foto: RTRS
Osnovna škola u LončarimaFoto: RTRS

Staru školu, jednu od najstarijih u BiH, davno su izgradile ausrugarske okupacione vlasti. Slađana Marković presrećna je zbog nove školske zgrade, na koju se u Lončarima dugo čekalo, i u kojoj će i njena kćerka nastaviti svoje školovanje.

"Tamo je stara škola u kojoj sam i ja išla nekih davnih godina, a evo vidite ovo je nešto predivno, uredno, čisto, bez vlage", rekla je roditelj Slađana Marković.

I nastavnici su jedva dočekali da izađu iz starog u novi školski prostor, u kojem je enterijer i eksterijer rađen po zahtjevnim svjetskih standardima. Prostorije su osvjetljenije, namještaj je funkcionalan, a grijanje sa minimalnim gubicima.

"Puno bolje je opremljena škola, bolja izolacija, toplija škola u onosu na staru školu. Imaćemo dosta i nove opreme", naveo je profesor razredne nastave Panislav Nestrović.

Prelaskom u novi prostor, umnogome će zbog funkcionalnosti zgrade biti smanjene i obaveze utroška struje, vode, grijanja i samog održavanja škole. Od Nove godine u novom školskom ruhu.

"Trenutno učenici rade u neuslovnom objektu, koji je pun vlage, ali evo iza nas je novi školski objekat, koji će ubrzo da počne sa radom. Јa mislim da će to biti u drugom polugodištu", izjavio je direktor PŠ "Donji Žabar", Dušanka Јovanović.

Objekat Područne škole u Lončarima rađen je uglavnom donatorskim sredstviam. Sa 150 hiljada maraka Vlada Srbije je pomogla njegovu izgradnju na ime poplava, a ostatak od 150 hiljada finansirale su Vlada RS i Distrikta. Sredstvima ove lokalne zajednice uređena je i okolina škole.

"Završni radovi su oko platoa osnove škole. Donatori tih poslova su Vlada Brčko distrikta, a vrijednosti je 40 hiljada maraka", istakao je Donjeg Žabara Nikola Đokanović.

 Nakon završetka asfaltiranja eksterijera, ostalo je još da se dio prostora naspe zemljom, a na proljeće da budu zasađene ukrasne biljke.