latinica  ћирилица
30/12/2017 |  16:25 ⇒ 20:55 | Autor: RTRS

Izgrađen novi most u Malom Mirkovcu (VIDEO)

Mještani sela Mali Mirkovac kod Kozarske Dubice po dobru će pamtiti 2017. godinu. Izgrađen je novi most preko rijeke Knežice, čime će biti riješen višegodišnji problem plavljenja.
Mali Mirkovac - most - Foto: RTRS
Mali Mirkovac - mostFoto: RTRS

Prilikom jače kiše, nabujala Knežica presijecala je jedinu saobraćajnicu do Malog Mirkovca i ugrožavala život mještana. Za ove radove preduzeće "Vode Srpske", uz saglasnost Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske i podršku opštine Kozarska Dubica, obezbijedilo je oko 80 hiljada maraka.

Mještani dubičkog sela Mali Mirkovac, imaju razloga za slavlje. Kažu, izgradnjom novog mosta počinje novi život. Nabujala rijeka Knežica, godinama je više puta godišnje plavila i presijecala jedinu saobraćajnicu do sela. Mještanin, Mirko Subotić, zbog poplave jednom nije uspio otići ni na dijalizu.

"Puno nam znači i ovo je sada drugo mjesto i drugo selo. Mi se svima zahvaljujemo koji su učestvovali da se ovo napravi", rekao je mještanin sela Mali Mirkovac Mirko Subotić.

Izgrađen je novi betonski most i izvršena regulacija korita Knežice. Izvođač radova je dubička kompanija "Šumil". Mještani, kažu, most je kvalitetno urađen.

"Sad kao da se nanovo rađamo, imaćemo pravi prolaz. Sretna su djeca što su se rodila ova sad, a biće i druga što će imati pravi put", izjavio je mještanin sela Mali Mirkovac Petar Kos.

"Ovo je velika stvar sa stanovišta Civilne zaštite, znači jedan veliki problem smo riješili. Svaka manja kiša, ovdje je voda izlijevala, nije se moglo preći. Morali smo čak jedno vrijeme i čamce angažovati da se ljudi prevezu ovamo", istakao je Dragoljub Vučen iz Civilne zaštite opštine Kozarska Dubica.

Ukupna vrijednost projekta je oko 80 hiljada maraka, a preostaje još izgradnja prilazne saobraćajnice. Do sada je u Kozarskoj Dubici značajno uloženo u oblast zaštite od poplava.

"Opština Kozarska Dubica je dobila ukupno oko 15 miliona maraka na raspolaganju za izgradnju novih nasipa, rekonstrukciju postojećih kanala i svih drugih vodotoka na području naše opštine. Ti projekti još nisu završeni, otprilike je sedam i po, osam miliona maraka je završeno u novcu ako gledamo", dodao je načelnik opštine Kozarska Dubica Radenko Reljić.

U Malom Mirkovcu ističu da će predstojeći Božić biti poseban, jer će mještani na novom mostu organizovati pijukanje i proslavu Badnje večeri.