latinica  ћирилица
30/12/2017 |  16:29 ⇒ 20:56 | Autor: RTRS

Kampanja "Svako dijete treba porodicu" (VIDEO)

"Svako dijete treba porodicu" moto je javne kampanje s ciljem poboljšanja statusa djece bez roditeljskog staranja. Kampanja je dio projekta UNICEF-a "Transformacija institucija za zbrinjavanje djece i prevencija razdvajanja porodica" koja se provodi u saradnji sa vlastima u Bosni i Hercegovini.
Djeca - Foto: RTRS
DjecaFoto: RTRS

Porodica ima primarnu ulogu u odgoju i razvoju djeteta.Međutim, odrastanje uz biološke roditelje iz različitih razloga i okolnosti uskraćeno je za 444 djeteta u Republici Srpskoj.Polovina ih je i dalje smještena u domovima.

"Glavni cilj programa UNICEF-a u BiH koji finansira Evropska unija, a implementiramo zajedno sa vlastima na različitim nivoima je transformacija dječjih domova radi bolje zaštite djece. To, prije svega, znači reforme zakona i politika kako bi se pažnja više usmjerila na prevenciju razdvajanja porodica i jačanje alternativnih mjera za djecu. Јedna od njih je jačanje hraniteljstva, jer je porodica najbolje mjesto za odrastanje djece", istakla je predstavnica UNICEF-a u BiH Gita Narajan.

Teži se smanjenju zbrinjavanja u domove jer šteti njihovom razvoju.Posebno se to odnosi na djecu sa teškoćama u razvoju i djecu mlađu od tri godine kojoj hranitelji mogu pružiti odrastanje u porodičnom okruženju.

Iako bi boravak u hraniteljskoj porodici trebao biti privremen do rješavanja krize u biološkoj porodici djeteta, te krize se često ne mogu riješiti pa djeca ostaju kod hranitelja do osamostaljenja.Polazeći od toga da institucija ne može nadoknaditi porodično okruženje,UNICEF se zalaže za pretvaranje domova u centre u zajednici.

U okviru projekta UNICEF-a, uz predstavnike institucija ,obučavaju se i potencijalni hranitelji, posebno porodice koje su spremne prihvatiti djecu sa smetnjama u razvoju.

Preventivno će se raditi s tzv. rizičnim porodicama.Djeca koja žive u domovima uglavnom nisu siročad.Smještena su tamo su im roditelji isključeni iz društva,ne mogu omogućiti liječenje djece sa invaliditetom ili drugih razloga.U Evropi se stalno smanjuje broj djece smještene u ustanove što je jedan od rezultata razvoja drugih oblika zbrinjavanja djece.