latinica  ћирилица
30/12/2017 |  20:49 ⇒ 20:57 | Autor: RTRS

Podrška inicijativi da se formira krovna organizacija Srba u FBiH

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta podržao je inicijativu da se formira krovna organizacija Srba u Federaciji BiH /FBiH/ koju su pokrenuli učesnici jučerašnjeg okruglog stola u Drvaru o položaju Srba u FBiH.
Miodrag Linta - Foto: TANЈUG
Miodrag LintaFoto: TANЈUG

"Brojne činjenice jasno pokazuju da je srpski narod u FBiH diskriminisan u odnosu na Bošnjake i Hrvate zbog loših ustavnih rješenja i nepoštovanja ustavnih i zakonskih odredaba i da mu prijeti nestanak ako ne dođe do radikalnih promjena", naveo je Linta u saopštenju.

Linta smatra da federalne i kantonalne vlasti vode politiku tihog i suptilnog etničkog čišćenja preostalih Srba jer sprečavaju zapošljavanje u institucijama i javnim preduzećima, uskraćuju podsticaje u poljoprivredi i ruralnom razvoju, blokiraju obnovu porušenih stambenih objekata, onemogućuju povratak otete i uzurpirane srpske imovine, otimaju srpsku imovinu putem privatizacije, srpska djeca ne mogu da pohađaju nastavu na srpskom jeziku i da upotrebljavaju ćirilicu.

"Zbog toga je neophodno da se Srbi u FBiH ujedine u jednu krovnu organizaciju da bi lakše rješavali brojne probleme. Neophodno je i da Srbija i Republika Srpska aktivno pomognu da Srbi u FBiH zaštite svoja prava i opstanu na svojim vjekovnim područjima", rekao je Linta.

Učesnici okruglog stola u Drvaru o položaju Srba u FBiH konstatovali su juče da je srpski narod u FBiH diskriminisan u odnosu na ostala dva konstitutivna naroda, i to u svim bitnim segmentima života kao posljedica loših ustavnih rješenja i nepoštivanja ustavnih i zakonskih normi, zbog čega je potrebno osnovati udruženje povratnika Srba na nivou FBiH.

Izvor: SRNA