latinica  ћирилица
31/12/2017 |  12:07 | Autor: RTRS

Iran: Strani agenti ubili ljude

Iranska poluzvanična agencija Mehr objavila je da je tokom noći ubijeno dvoje demonstranata na mitingu u okviru protesta koji su zahvatili Iran, a lokalni zvaničnik tvrdi da su nađeni dokazi umiješanosti "neprijatelja revolucije" i ID-a, kao i da su na demonstrante pucali "strani agenti".
Teheran, Iran (Foto: Sputnik/Sergeй Mamontov) -
Teheran, Iran (Foto: Sputnik/Sergeй Mamontov)

AP navodi da demonstracije, započete u četvrtak zbog, kako se ocjenjuje, ekonomskih nedaća koje su zahvatile Iran, djeluju kao najmnogobrojnije u Islamskoj republici od 2009. kada su održani protesti zbog osporavanih predsjedničkih izbora.

Američka agencija prenosi da je agencija Mehr javila da su se u gradu Dorudu u iranskoj pokrajini Lorestan demonstranti okupili na neprijavljenom mitingu koji se protegao duboko u noć, kao i da je prema tvrdnji predstavnika lokalnih vlasti ovo nelegalno okupljanje podstaklo sukobe u kojima je ubijeno dvoje učesnika protesta.

Rojters prenosi da je zamjenik pokrajinskog guvernera Habibolah Hodžastehpur za iransku državnu televiziju izjavio da su na antivladine demonstrante pucali "strani agenti", a ne policija.

- Nasilni sukobi izbili su u subotu na nelegalnim demonstracijama u Dorudu i nažalost dvoje ljudi je ubijeno. Nijedan metak policija i bezbjednosne snage nisu ispalili. Pronašli smo dokaze umiješanosti neprijatelja revolucije, Takfiri grupa i stranih agenata u ovom obračunu - rekao je Hodžastehpur.

Rojters objašnjava da se pojam "Takfiri" odnosi na sunitske ekstremiste, a posebno na Islamsku državu.

Američki predsjednik Donald Tramp podržao je proteste u Iranu i upozorio da "represivni režimi ne mogu da traju vječno". 

"Cijeli svijet razumije da dobri građani Irana žele promjene i da se iranski lideri, osim američke vojne sile, najviše boje iranskih građana", napisao je Tramp sinoć na svom Tviter nalogu.

On je u sljedećem tvitu napisao da "represivni režimi ne mogu da traju vječno" i da će doći dan kada će građani Irana imati izbor.

"Svijet gleda", naveo je Tramp, prenosi Si-En-En.

U nekoliko većih iranskih gradova tokom vikenda održani se protesti, a vlasti su saopštile da je oko 50 osoba uhapšeno.   

Izvor: Sputnjik