latinica  ћирилица
31/12/2017 |  18:18 ⇒ 01/01/2018 | 16:25 | Autor: RTRS

Ulazak u Novu godinu slavi se širom planete (VIDEO)

Ulazak u Novu godinu slavi se širom planete, uz vatromete i posebne mjere opreza.
Novi Zeland-Nova godina (Foto: flickr.com) -
Novi Zeland-Nova godina (Foto: flickr.com)

U 13 časova, Nova godina je stigla u dijelove Rusije, a u 16 časova u Јapan i Јužnu Koreju, zatim, Hong Kongu, Kini, Sjevernoj Koreji, Singapuru, Filipinima. U Njemačkoj će najveće novogodišnje manifestacije biti u Berlinu, a centralni događaj, prema tradiciji, kod Brandenburške kapije. U gradu su postavljeni betonski blokovi i različite prepreke, a očekuje se da će proslavi na otvorenom prisustvovati više stotina hiljada ljudi. Njemačka kancelarka Angela Merkel poručila je u svom novogodišnjem obraćanju da će krenuti u rješavanje sve većih društvenih podjela. 

"Svijet nas neće čekati, moramo stvoriti uslove sada kako bi osigurali napredak Njemačke u narednih 10-15 godina. Njemačka će prosperirati samo ukoliko uspjeh bude služio svim ljudima, poboljšavao i obogaćivao naše živote", poručila je njemačka kancelarka Anegela Merkel.

U Francuskoj je tokom novogodišnjih proslava raspoređeno dodatnih pripadnika snaga bezbjednosti, ukupno 140.000. Tokom praznika u Moskvi je angažovano 45.000 policajaca, pripadnika Federalne službe bezbjednosti, Nacionalne garde i privatnog obezbjeđenja. Predsjednik Rusije Vladimir Putin je u svojoj novogodišnjoj čestitki stanovnicima Rusije poželio uspjeh i napredak, kao i promjene nabolje u svakoj porodici.

"Na pragu je Nova 2018. godina. Naravno, ovaj praznik dolazi nam svake godine, ali ga svejedno doživljavamo kao novi, dobar i željeni. Vjerujemo da će se sve što poželimo u tom trenutku, sve naše nade ispuniti", istakao je predsjednik Rusija Vladimir Putin.

Policija u Njujorku posebno je obučila svoje pripadnike kako bi mogli da zaustave moguće samoubilačke napade tokom dočeka Nove godine na Tajms skveru. Tamo će biti, kako se očekuje, oko dva miliona ljudi, među njima i mnogo stranih turista. Prvi januar će posljednji dočekati u Američkoj Samoi i na ostrvu Nijue u južnom Pacifiku. Kod njih će 2018. godina, prema srednjoevropskom vremenu, stići tek sutra.