latinica  ћирилица
31/12/2017 |  18:47 ⇒ 01/01/2018 | 16:25 | Autor: RTRS

Najuspješnija postolimpijska godina u istoriji srpskog sporta (VIDEO)

2017. godina je najuspješnija postolimpijska godina u istoriji srpskog sporta. Brojne medalje i uspjesi na evropskim i svjetskim šampionatima, predstavljaju rezultat za ponos.
Odbojkaška reprezentacija Srbije  (Foto:Odbojkaški savez Srbije) -
Odbojkaška reprezentacija Srbije (Foto:Odbojkaški savez Srbije)

Odbojkašice Srbije drugi put u istoriji postale se evropske šampionke. Predvođene Bilećankom, Tijanom Bošković, pobijedile su sve protivnice na prvenatvu u Azerbejdžanu, a u finalu su bile bolje od Holandije sa 3-1 u setovima. 

Odbojkaši Srbije osvojili su bronzu na prvenstvu Evrope u Poljskoj. U polufinalu su izgubili od Njemačke, iako su vodili sa 2:0 u setovima, dok su u meču za treće mjesto dobili Belgiju. To je 11. odličje Srbije na Evropskim šampionatima. 

Košarkaši Srbije napravili su čudo na prvenstvu Evrope u Istanbulu. Iako selektor Aleksandar Đorđević nije mogao da računa na čak 8 igrača, a tokom takmičenja povrijedila su se još dvojica, stiglu su do finala, gdje su izgubili od Slovenije.

Vaterpolisti Srbije, nastavili su niz osvajanja medalja. Bili su bronzani na prvenstvu svijeta u Budimpešti. U susretu za treće mjesto savladana je Grčka. Ostala je blaga gorčina, jer su “delfini prekinuli niz od 10 velikih takmičenja na kojima su osvajala zlatnu medalju.

A poslije dužeg vremena, obradovala nas je i fudbalska reprezentacija. „Orlovi“ su izborili plasman na Svjetsko prvenstvo u Rusiju naredne godine, prvo veliko takmičenje od 2010. godine. Rivali u grupi biće im Kostarika, Švajcarska i Brazil. Srbiju će u Rusiji sa klupe predvoditi Mladen Krstajić, koji je naslijedio Slavoljuba Muslina.

Na ovo treba dodati i veliki uspjeh fudbalera Crvene zvezde i Partizana na evropskoj sceni. "Vječiti rivali" prezimiće u Evropi, u 1/16 finala Lige Evrope. Zvezda će za protivnika imati moskovski CSKA, a Partizan češku Viktoriju Plzenj.

Sjajni rezultati ostvareni su u borilačkim sportovima. DŽudista iz Istočnog Srajeva, Nemanja Majdov, postao je svjetski šampion u Budimpšeti na fantastičan način. Samo u jednom danu pobijedio je sedam protivnika na putu do zlatne medalje, prve poslije 37 godina za srpski džudo. Aleksandar Kukolj, je u aprilu, postao Evropski šampion.

Rvač Viktor Nemeš, postao je svjetski prvak u Parizu u katogoriji do 75 kilograma, dok se Kristijan Fris okitio zlatom na Evropskom prvenstvu u Novom Sadu u kategoriji do 59 kilograma.

Milica Mandić i Vanja Stanković postale su prvakinje svijeta u tekvondou u Јužnoj Koreji.

Ivana Španović je u martu postala evropska dvoranska šampionka u Beogradu, preskočivši 7 metara 24 centimetra, što je treći rezultat svih vremena. Nažalost, Ivana nije osvojila odličje na šampionatu svijeta u Londonu. Zbog broja koji se otkačio i ostavio jedva vidljiv trag u pijesku, završila je kao četvrta, iako je imala skok za medalju. Španovićeva je ipak odbranila zlato u "dijamantskoj ligi".

Treba izdovjiti i plivača Sebastijana Saba koji je osvojio bronzanu medalju na prvenstvu Evrope u malim bazenima u Kopenhagenu, te odlične rezultate kajakaša, veslača i takmičara u streljaštvu.

I za kraj spomenimo Novaka Đokovića, koji je propustio pola teniske sezone, zbog povrede lakta. Od njega očekujemo da bude onaj pravi naredne godine.