latinica  ћирилица
01/01/2018 |  11:11 ⇒ 11:28 | Autor: RTRS

Knjiga iz 19. vijeka predskazala budućnost? Ko je bio Baron Tramp?

Serija romana iz kasnog 19. vijeka, koja opisuje doživljaje dječaka po imenu Baron Tramp, podigla je veliku prašinu na društvenim mrežama.
Knjiga iz 1890. opisuje avanture mladog Barona Trampa - Foto: Screenshot/YouTube
Knjiga iz 1890. opisuje avanture mladog Barona TrampaFoto: Screenshot/YouTube

Autor romana "Čudesno podzemno putovanje Barona Trampa", advokat Ingersol Lokvud, u svom djelu spominje i dječakovog pomoćnika Dona, čije su ime mnogi povezali sa američkim predsjednikom Donaldom Trampom.

Puno ime muškarca je Don Konstantino Bartolomeo Strefolofidgeguanerijusfum, što znači da je don samo titula, ali korisnike društvenih mreža svakako ne prestaju da zabavljaju teorije zavjera koje su u međuvremenu počele da se pojavljuju.

Sličnosti se takođe ne zadržavaju samo na Trampovom imenu i imenu njegovog sina Barona, piše "Njuzvik" .

Baron je bogati mladić, a njegov otac - "Gospodar svih gospodara" - inspiriše ga da iz Dvorca Tramp otputuje u Rusiju, gdje pronalazi portal koji mu omogućava putovanje u druge zemlje.

Lokvud je takođe autor pamfleta iz 1896. godine po imenu "Posljednji predsjednik" koji pokazuje zanimljive paralele sa današnjim vremenom.

Radnja se odvija u Njujorku, u kojem vlada pometnja zbog jednog kandidata na predsjedničkim izborima. Pobjedu autsajdera koji živi na Petoj Aveniji (istoj ulici u kojoj se nalazi Trampova kula) niko nije očekivao, a vijest o tome izazvala je veliku pometnju u društvu.

Izvor: B92