latinica  ћирилица
01/01/2018 |  11:48 | Autor: RTRS

Guteres pozvao Kabilu da se povuče s vlasti

Generalni sekretar UN Antonio Guteres pozvao je predsjednika Demokratske Republike Kongo DŽozefa Kabilu da ispoštuje dogovor da se povuče s vlasti, saopšteno je iz svjetske organizacije.
Antonio Guteres (Foto: qasioun.net / Anadolu Agency) -
Antonio Guteres (Foto: qasioun.net / Anadolu Agency)

Poziv Kabili iz UN da podnese ostavku je uslijedio nakon što je najmanje osam osoba poginulo tokom protesta protiv njegove vlasti.

Kabila, koji je na čelu države od 2001. godine, potpisao je prije godinu dana sporazum sa opozicijom prema kojem je saglasan da se povuče s vlasti kada mu istekne trenutni mandat i nakon što se održe novi izbori.

Nasilje u Kongu se pojačalo nakon što je datum novih izbora pomjeren za decembar 2018. godine, što je izazvalo strah da bi Kabila mogao da se ponovo kandiduje za predsjednika ove zemlje i produži svoj mandat na vlasti, prenosi AFP.

"Generalni sekretar poziva sve kongoanske političke figure da ostanu u potpunosti posvećene političkom sporazumu potpisanom 31. decembra 2016. godine, koji jedini omogućuje održiv put ka raspisivanju izbora, mirnoj smjeni vlasti i konsolidovanju stabilnosti u Kongu", navodi se u saopštenju Guteresove kancelarije.

Najmanje osam osoba je juče poginulo, dok je na desetine njih uhapšeno, tokom protesta zbog odluke vlasti da zabrane demonstracije u Kinšasi i u drugim gradovima u Kongu.

Vojska je bacala suzavce u crkve i ispaljivala hice u vazduh, kako bi rastjerala okupljene vjernike na katoličkim misama.

Guteres je pozvao vlasti i snage nacionalne bezbjednosti da pokažu uzdržanost i da poštuju prava Kongoanaca na slobodu govora i mirna okupljanja.

Izvor:Srna